Yeni yılda markalar için 5 NFT trendi

Ortaklıklardan sanal gayrimenkule kadar, NFT’ler markalar için büyük bir potansiyele sahip.

Markalar bu alanda ciddiye alınmak istiyorlarsa, oyunlarını hızlandırmaları ve blockchain’i herkes için nasıl erişilebilir hale getireceklerini bulmaları gerekecek. – Getty – Artur Debat 

NFT’ler (Non-Fungible Tokens) şu anda pazarlama endüstrisindeki en büyük trendlerden biri ve 2022 yılına kadar trilyon dolarlık pazarlama endüstrisinde önemli bir oyuncu olmaya hazırlanıyor. Bazıları NFT’lerin yükselişinin sadece anlık bir parlama olduğuna inanabilir. Bu alanda kalacaklarını ve yeni yılda çok fazlasına dönüşeceklerini size bildiriyorum. 

Çok amaçlı kullanım ve ortaklıkları düşünün

Pek çok uzman, NFT’lerin henüz emekleme döneminde olduğu konusunda hemfikir, ancak NFT, markaların tüketicilerle etkileşim şeklini yeniden şekillendirme konusunda büyük bir potansiyele sahip. Pandemi, insanların dijital alana olan ilgisini hızlandırdı ve NFT koleksiyonları her alanda ortaya çıktı.

Coca-Cola, Campbell’s Dolce & Gabbana ve Charmin, 2021’de NFT koleksiyonlarını piyasaya sürdü. Markaların erkenci davranmasının başarısı ve öğrendikleri, onlara gelecekte yardımcı olacak. NFT koleksiyonunu yaratmanın ötesinde, aşağıda açıkladığım gibi, markaların tanıdığı daha birçok potansiyel kullanımı var.

NFT’ler biletleme ve ödeme işini değiştirecek

kripto para birimlerini kullanma fikri yeni değil, ancak 2022’de daha da büyük bir faktör olacak. Teknoloji geliştikçe ve benimseme arttıkça, sorunları çözmek için blockchain teknolojisini kullanmak isteyen daha fazla marka göreceğiz.

bir marka deneyiminin gerçekte nasıl göründüğünü yeniden tanımlayabilir ve biletlemenin bir etkinliğe ve tek bir ödeme kaynağına girişin ötesinde nasıl çalıştığını genişletebilirsiniz.

2022’de daha fazla işletmenin, hayranlarına geleneksel dağıtım kanallarının dışında özel tekliflere ve promosyonlara erişmesini sağlayarak marka sadakati oluşturmak için NFT’leri kullandığını göreceğiz. NFT’ler, aşağıdakiler dahil olmak üzere küresel geliri artırabilir:

Perakende – NFT’leri mağazalarda ve çevrimiçi olarak ödeme olarak kabul eden perakendeciler olabilir.

Giyim – NFT’ler, sipariş verme ve satın alma işleminden teslimata ve sergilemeye kadar olan alışveriş sürecinde kullanılabilir

Yiyecek – bir uygulama veya giyilebilir cihazla NFT’lerle yemek siparişi verilebilir ve ödeme yapılabilir

Deneyimler – Gerçek hayatta veya sanal olarak özel etkinliklere girişin yanı sıra sadakat puanları kazanma ve özel promosyonlar ve teklifler alma durumları görebiliriz.

Markalar, sanal markalı gayrimenkul ile NFT’ler olarak deneyim yaratacak 

2022’de, markalı gayrimenkullerin NFT veya kripto para birimi aracılığıyla satıldığını bile görebiliriz. Metaverse gayrimenkullerini şimdiden kapan yatırımcılar duyuyoruz ve görüyoruz. Louis Vuitton, Gucci, Burberry ve daha fazlası gibi markalar şimdiden NFT’ler aracılığıyla Metaverse’e girdiler. Evleri dağıttıkları markalı çekilişleri gördünüz – bunun yerine NFT tarzı sanal bir ev kolayca yaratılabilir.

Sanal emlak kulağa eğlenceli ve heyecan verici gelse de Second Life’ın geçmişini hatırlıyorum. Sanal dünyanın popülaritesinin zirvesinde bunu deneyen pazarlamacılar, yutturmaca ve düşüşü hatırlarlar. Second Life 2003’te piyasaya sürüldü ve 10 yıl sonra düşüşün başladığı 2013’te yalnızca bir milyon düzenli kullanıcıya ulaştı.

O zamanlar ve şimdiki sanal gayrimenkul arasındaki büyük fark zamanlama. 2003 yılında, bugün sahip olduğumuz teknoloji ve dijital hizmetlerin sağlam kullanılabilirliğine sahip değildik. Pandemi, dijital dönüşümü ve inovasyonu hızlandırdı. İnsanların VR ve AR’yi daha fazla kullandığını ve markaların gelecekte daha da iyi fırsatlara sahip olacağını zaten biliyorduk.

NFT’ler, işletmeler için yeni gelir kaynağı olarak çok önemli bir rol oynayacak

Pandemi’den gelir kaybı yaşayan endüstriler, yeni gelir ve marka bilinirliği yaratmak için NFT’ler gibi dijital fırsatlara bağlı olacak. Nike gibi markalar, spor ayakkabı ve diğer koleksiyon ürünlerinden NFT’ler yaratan start-uplar satın alarak bu alana yatırım yapmaya şimdiden büyük ilgi gösteriyor.

İnsanlar teknolojiye alıştıkça ve onu daha sık kullanmaya başladıkça, fiziksel ürünlerin yerini NFT’ler almaya başlayacak. Fiziksel ürün markalarının çok sayıda tedarik zinciri sorununu çözmek için NFT’leri ve blockchain kullandığını gördüğümüz gibi, aynı şeyi kendi iş modelleri için yapmak isteyen daha fazla marka göreceğiz. 

Markalar daha fazla NFT, Metaverse ve kripto para birimi uzmanı işe alacak

Markaların NFT alanına daha fazla dahil olması için işletmelerin dijital bir varlığa logo yapıştırmaktan daha fazlasını yapması gerekecek. Markalar, alanında doğru uzmanları işe alarak, NFT’lerin ne olduğu ve müşterilerinin kolayca anlayabileceği şekilde nasıl kullanılacağı konusunda daha fazla farkındalık yaratarak yolu açabilir. Markalar bu alanda ciddiye alınmak istiyorlarsa, oyunlarını hızlandırmaları ve blockchain sadece kripto meraklıları için değil, herkes için nasıl erişilebilir hale getireceklerini bulmaları gerekecek.

Markaların NFT’leri nasıl kullandığının geleceği konusunda çok heyecanlı olsam da iyiye, kötüye ve süper çirkine hazırlıklı olmaya da inanıyorum. Markaların NFT alanına katılmadan önce kendilerine sormaları gereken bazı sorular olucak:

1. NFT’ler müşterilerimizin istediği veya ihtiyaç duyduğu bir şey mi?

2. Sürdürülebilir başarılı bir NFT deneyimi için gereken bilgi tabanını nasıl oluşturur ve topluluğu nasıl büyütürüz?

3. NFT’lerin ve kripto para biriminin çevresel etkilerini nasıl ele alacağız?

4. Hukuki ve mali sonuçları ne olacak?

NFT alanının da düzenleyici kurallarla birlikte hızla değiştiğini unutmamalıyız. Markaların, yeni dijital varlık alanında, anlamlı bir şekilde müşteri ihtiyaçlarına nasıl karşılayacaklarına karar vermeleri gerekecek.

KAYNAK: 5 NFT Trends for Brands in the New Year