Pazarlama Mı? Reklamcılık Mı?: Sizin İçin Hangisi En İyisi?

 

Pazarlama kariyerimin başlangıcında, reklam yazmak veya reklam malzemeleri oluşturmakla görevlendirildiğim için kafamın karıştığını hatırlıyorum. Bu sektöre kazara düştüğüm için ,birinin yaptığı gibi, okulda pazarlama eğitimi almadım. Reklam ve pazarlamanın birlikte çalıştığını ve birbirini dışlamadığının farkında değildim. Şimdi, bir pazarlama uzmanı olarak bunu anlıyorum. Ancak bu, iki endüstrinin nasıl etkileşimde bulunduğundan asla emin olmadığınız anlamına gelmez. Aslında, pazarlama ve reklamcılığın pek çok ortak noktası vardır. Hatta aynı amaçları var: Şirketinizin ve ürünlerinizin farkındalığını artırmak ve ardından bir satış yapmak. Aynı hedefi paylaşmalarına ve pek çok ortak yönlerine sahip olsalar da, pazarlama ve reklamcılık arasında stratejinizi düzenlemenize ve çaba edinmenizi en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olabilecek farklılıklar vardır.

Aşağıda, pazarlama ve reklamcılık arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları birlikte inceleyelim.

Genel olarak, pazarlama ve reklamcılık aynı hedefi paylaşır. Ancak pazarlamanın kapsamı reklamcılıktan daha geniştir. Pazarlama, hedef kitlesini oluşturmanın bir yolu olarak bir markanın veya şirketin tonunu, kişiliğini ve sesini yaratır. Bu, ücretli, sahip olunan veya kazanılmış medya kanalları aracılığıyla yapılabilir. Öte yandan, reklamın çok daha dar bir amacı vardır, yani belirli bir ürün veya hizmet hakkında bilgi vermek. Farklılıkları görselleştirmek için pazarlama, marka konumlandırması ve farkındalığı için kullanılan genel bir terimdir, reklamcılık ise bunu başarmak için kullanılan taktiklerden sadece biridir. Reklamlarla sosyal medyayı, arama motorlarını, TV veya baskı, podcast’leri, radyo spotlarını, reklam panolarını ve daha fazlasını kullanabilirsiniz. Hedef kitlenize bağlı olarak, sizler muhtemelen başarı getirecek olan en iyi kanalların bir karışımını kullanacaksınız.

Gördüğünüz gibi reklam, pazarlamanın bir adımıdır. Pazarlama, pazara yönelik ürünler hazırlayıp, genel marka mesajlaşması ve konumlandırma üzerinde çalışırken, reklamcılık belirli ürünler veya hizmetler hakkında bilgi verir. Başarılı pazarlama stratejilerinin çoğu, çeşitli medya türlerinde bir kampanyanın farklı düzeylerinde reklam kullanır. Pazarlama medyaya ödenebilir, sahip olunabilir veya kazanılabilirken, reklam, yalnızca ücretli medya yönüne odaklanan pazarlamanın bir bileşenidir.

Pazarlama, potansiyel müşterilerin kullanmak istedikleri bir marka olduğunuza, bu ürünün onlara yardımcı olacağına ve reklamın bu ürünün var olan hedefe ulaşmanın en iyi yolu olduğunu iletmeye odaklandığına ikna edecektir. Pazarlamayı, şirketlerin bir ürün veya hizmetin hedef kitleyle nasıl uyumlu olacağını anlamalarına yardımcı olan stratejik karar verme süreci olarak düşünebilirsiniz. Bu, şirketlerin ürünü nasıl satmak istediklerini anlamalarına ve pazar içinde konumlandırmalarına yardımcı olur. Ve sonra reklam, bu ürün veya hizmeti ücretli yollarla hedef kitleye tanıtmaktadır.

Bu iki kavram birbiriyle çelişmiyor. Aslında, reklam neredeyse her zaman bir pazarlama planına fayda sağlamak ve pazarlama mesajını iletmek içindir. Ek olarak, bu iki sektör için başarıyı hesaplama şekli de farklıdır. Reklamcılıkta, reklam harcamasının getirisine ve gerçek satışlara odaklanabilirsiniz. Pazarlama başarısı farklı şekilde ölçülebilir. Marka bilinirliği ve izlenimleri, şirketlerin bir pazarlama kampanyasının başarısını ölçme yöntemlerinden sadece birkaçıdır (yatırım getirisine ek olarak).

Şimdi, farklı reklam ve pazarlama türleri ve bunların nasıl benzer ya da farklı olduğu hakkında ince ayrıntılara girelim.

Yerel reklamcılık ve içerik pazarlaması

Yerel reklamcılık, ücretli reklamların bir kişinin günlük yaşamında daha organik görünmesini sağlamanın bir yoludur. Reklamlar genel olarak kesintiye uğrar. Gününüzü böler ve “Merhaba, dikkatini bana ver” derler. Bununla birlikte, insanlar reklam körlüğüne sahiptir ve özellikle dijital alanda bir reklamı fark etmeyebilirler. Bu sonucunda yerel reklamcılık popüler hale geldi. Yerel reklamcılık ile, çevrimiçi reklam alanı satın alabilir ve bir reklamın kesintiye uğramaması ve diğer organik malzemelerle birlikte çalışabilmesi için bir medya ağıyla işbirliği içinde çalışabilirsiniz. Örneğin, bu daha doğal görünen bir promosyon veya ortak çalışma gibi görünebilir. Instagram’da ücretli bir gönderi veya ücretli bir blog makalesi olabilir. Öte yandan içerik pazarlaması ücretli değildir ve genellikle kendi medya malzemelerinizi oluşturma ve bunları yayınlama sürecidir. Örneğin, bir şirket blogu içerik pazarlamasıdır. E-posta bülteniniz içerik pazarlamasıdır. Ancak, başka birinin sitesindeki bir blog için ücretli bir işbirliği, yerel reklamcılıktır. Bu ikisi arasındaki temel fark, birinin ödenmesi ve birisinin ödenmemesidir. Ve bu içerik pazarlaması genellikle kendi şirketiniz tarafından kullanılırken, yerel reklamcılık başka bir sitede yer alacaktır.

Artık bu iş hakkında daha fazla şey anladığımıza göre, kafa karıştırıcı olabilecek başka bir pazarlama ve reklamcılık alanına girelim.

Mobil pazarlama ve mobil reklamcılık

Mobil pazarlama, mobil alanda kullanılması amaçlanan pazarlama materyalleri oluşturma sürecidir. Bu bir uygulama olabilir. Konum tabanlı hizmetler, metin pazarlaması veya mesajlaşma pazarlaması olabilir. Pazarlama varlıklarınızın mobil duyarlı olduğundan ve mobil deneyim için tasarlandığından emin olmalıdır. Öte yandan, yine mobil reklamcılık, özellikle mobil alanda görünecek reklam alanı için ödeme sürecidir. Bu, bir uygulamada çıkan bir reklam veya insanlar telefonlarında internette gezerken gösterilen bir reklam olabilir. Bu iki kavram arasındaki fark, pazarlama ve reklamcılık arasındaki genel farka benzer. Mobil pazarlama, mobil alanda kitlelere ulaşacak ve marka bilinirliğini artıracak stratejiler oluşturma sürecidir. Mobil reklamcılık bunu başarmak için bir taktiktir. Bu çerçeve, içerik pazarlaması, mobil pazarlama veya sosyal medya pazarlaması gibi, herhangi bir pazarlama ve reklamcılık alanına uygulanabilir. Sonuçta, etkili bir stratejiye sahip olmak için hem pazarlamaya hem de reklama ihtiyacınız olacaktır. Tek yaptığınız reklamsa, marka bilinirliğini artırmak, hedef kitlenizle bağlantı kurmak ve satışları artırmak için kullanabileceğiniz diğer birçok pazarlama taktiğini kaçırıyorsunuz demektir.

hubspot