Markanızın influencer potansiyelini stratejik olarak değerlendiren 10 yol

Çevrimiçi reklamcılık için çeşitli seçenekler mevcutken, anlık sonuçlar (Google AdWords’u düşünün) ile neden daha fazla pazarlama ekibi, etki yaratan kampanyaların fırsatını değerlendiriyor? Etkili satışlar, tüketiciyi bir açılış sayfasına tıklamaya yönlendirmek için daha fazla çaba sarf eder; olumlu bir izlenim yaratmak için markaların tüketicilerle yapması gereken bir bağlantıdır. Bu bağlantı bir satın alma kararı ile sonuçlanır.

Markanız için doğru influencer’ı nasıl seçersiniz?

Influencer’ı (etkileyici) bulmak, üzerinde çalışacak doğru kişileri seçmekten daha kolaydır. İşletmelerinizin stratejik olarak etkili pazarlama yaptığı yatırımlardan en iyi şekilde yararlanmak için, her bir potansiyel ciroyu değerlendirip ardından bu on kriteri kullanarak doğru influencer’ı seçebilirsiniz.

1. İş Portföyü

Bir influencer ile çalışmak zaman, sermaye yatırımı ve yaratıcı stratejiyi gerektirir. Deneyimsiz bir influencer ile (çevrimiçi izleyici değerine bakılmaksızın) çalışmak, kurulu markalar veya yeni kurulanlar için riskli olabilir. Bir influencer tarafından yapılan onaylama portföyünü değerlendirmeli ve bir kampanyaya başlamadan önce onlarla birlikte çalışan diğer markalardan gelen geribildirimler incelenmelidir. 

2. Sosyal Medya İzleyicilerinin Demografisi

Dijital pazarlama, işletmelerin pazarlarını ve ulaşmasını istedikleri kitlenin demografik özelliklerini açıkça gösterdikleri sonuçlar sağlar. Influencer, sağladıkları sonuçların hedef kitleye ulaşacağını teyit etmek için coğrafi konum, yaş ve cinsiyet dahil metrikler sağlayabilir.

3. İçerik Kalitesi

Dijital influencer ne tür bir içerik oluşturuyor? Videolar ve bloglar nasıl tutuluyor? Farklı bir izleyici kitlesine ulaşmak ve takipçiliğini artırmak için podcast yayınlıyorlar mı? Ürettikleri grafiklerin kalitesini derecelendirmeli ve tanıtılan markalardan bahsederken kullandıkları diğer pazarlama teminatlarını değerlendirip, bu kalitenin marka kişiliğinizle paralel olup olmadığına karar verilmeli. 

4. İletişimin Kalıcılığı

Influencer sosyal medyada takipçileriyle ne sıklıkta iletişim kuruyor? Kitlenizi eğlendiren ve izleyen kişileri bilgilendiren çekici bir içerik üretiyor mu? Ortalama aktif sosyal medya etkeni, haftada en az beş kez mesaj yayınlamalı ve katılım düzeylerini korumak için takipçileri ile düzenli konuşma yapmalı. Sessiz hesaplar, markalar için çok az değer sağlayan düşük bir ‘dinleme’ derecesine neden olur.

5. Takipçi Katılımı

Reklam verenlerin büyük bir sosyal kitleye erişmeleri gerekir; aynı zamanda influencer’ın kanalında aktif olarak yer alan bir kitleye de erişmesi gerekir. Ürün veya hizmetinizin onaylanması için ödeme yapan bir markaysanız, insanların bunu görmesini istersiniz, aksi halde yatırımınız (ve genellikle önemli olanı) işletmeniz için herhangi bir getiri sağlamaz.Düşük katılım gösteren sayfalar veya takipçiler varsa bu durumdan şüphe edilmeli. Kanal her gün yanıtlar, retweet’ler veya beğeniler alır mı? Bu, sağlam bir angajman oranının ilk göstergesi. PTAT skoruna (bunlardan bahseden insanlara) dikkat edin yanıt oranı düşük olan herhangi bir influencer gözlemcisini sorgulayın. Düşük katılım söz konusu olduğunda, iki olasılık vardır: a) içerik zayıf ve takipçilere karşı ilgisizdir. b) takipçilerin büyük çoğunluğunun aktif olmayan takipçiler veya sahte takipçilerdir.

6. Reklam Maliyetleri

Influencer sürekli olarak markanızla tekrar tekrar çalışmaya hazır ve istekli mi? Birçok reklam veren zorlu bir yolla öğrendi ki; bu, önde gelen influencer’ların bir kerelik söylemi, satışlarda periyodik tekrara ve ciroya göre daha az etkiye sahip. Markanız için savunmaya hazır oldukları takdirde, uzun vadeli bir kampanya stratejisine girmeye aynı zamanda terfi mesajları için erişimin etkinliğini ölçmek ve metrikler sunmaya istekli olacaklar. 

7. Influencer’la Karşılıklı Fayda

Pazarlamacıların, ürünün veya hizmetin, influencer’la ve izleyicilerin beklentileri ile aynı hizada olması gerektiğini anlamaları önemlidir. Influencer’ların ürünlere uygunsuz şekilde eşleştirilmesi gerçekleşebilir (Kendall Jenner ve yakın zamanda başarısız olan Pepsi Cola ticaretini düşünün). Yanıltmanın makul ve etkili olabilmesi için, influencer ve marka arasında kuvvetli bir bağlantı olmalıdır.

 8. İkna Edici Mesajlaşma Kullanımı

Influencer tarafından kullanılan konuşma tonuna bakın. Takipçilerine ürünü satın almalarını söylüyorlar mı ya da markanız hakkında sevdikleri nitelikleri, daha doğal, etkili yollarla paylaşıyorlar mı? Tüketiciler sosyal satış söz konusu olduğunda “sert adım” a duyarlıdırlar. Deneyimli bir influencer, marka savunucusu olup takipçileri rahatsız etmeden otantik bir şekilde markayı tanıtmak ve bunu baskıya dayalı satış iletişim taktiklerinden kaçınarak yapar. 

9. Marka Savunuculuğu için Uygunluk

Influencer’ın rekabete açık ürünlerin veya karşılaştırılamayan markaların markanın kültürüyle onaylanmasını önlemek konusunda anlaşmaya varması gerekiyorInfluencer marketing yoluyla marka bilinirliğini arttırmak yararlıdır ancak influencer’lar bazı ürünleri saldırgan bir şekilde tüketiciye tanıtarak köklü markalara zarar verebilir.

10. Sosyal Medya İzleyicilerinin Özgünlüğü

Takipçileri satın almaya dikkat edin! Hem tanınmış hem de mikro influencer’lar, markaların Twitter, Snapchat ve Instagram gibi popüler sosyal medya ağında sahip oldukları takipçi sayısına karşı potansiyellerinin ölçüleceğini biliyor. Herkes, yüz binlerce takipçiyi beş iş günü içinde ve nominal bir harcamayla satın alabilir.Satın alınanlar, aldatılmış sosyal etki algılamalarını yükseltmek ve reklam verenleri etkilemeye yardımcı olurken, markalara neredeyse sıfır değer sunuyor. Peki bir influencer’ın takipçileri satın alıp almadığını nasıl anlayabiliriz? Orijinal veya sahte hesap takipçileri hakkında bir rapor sunan FollowerCheck gibi yazılımlardan yararlanabilirsiniz. Twitter için geçerli ve sahte hesap takipçilerini denetlemek için bir diğer iyi hizmet ise BotOrNot’tur. Görüntülü reklamcılığa yönelik tüketicinin tutumları 2015’te değişmeye başladı ve pazarlama ekipleri reklam ekleme alanlarını genişletmek için tanınmış ve mikro influencer’ların kullanımı da dahil olmak üzere viral içerik fırsatlarına daha fazla yatırım yapmalıdır. 

Kaynak: https://smallbiztrends.com