İçeriğinizi herkes tarafından erişilebilir hale getirecek 5 fikir

İçeriğinizi hedef kitlenizdeki herkes için erişilebilir kılmak, yasalar bunu gerektirmese bile akıllıca bir stratejidir. Erişilebilir içerik, herkesin ürettiklerinize ulaşmasına olanak tanır. Ayrıca herkese, markanızın kapsayıcı içeriğin değerini tanıdığını gösterir.

Erişilebilir içerik tam olarak nedir?

Web İçeriği Erişilebilirlik Yönergeleri (W3C) Çalışma Grubuna göre, web içeriği erişilebilirliği dört ilkeyi kapsar :

  • Algılanabilir – kullanıcılar, duyularından biri çalışmıyor olsa bile sunulan tüm bilgileri algılayabilir.
  • Çalıştırılabilir – kullanıcılar, arayüz bileşenleri ve navigasyon ile çalışabilir.
  • Anlaşılabilir – kullanıcılar bilgileri anlayabilir.
  • Sağlam – kullanıcılar içeriğe yardımcı teknolojiler aracılığıyla erişebilir.

 

Web erişilebilirliği, bir kişinin bir web sitesine veya uygulamaya nasıl eriştiğini veya nasıl algıladığını etkileyen geçici faktörler olan “durumsal engelleri” de ele alır. Örneğin, zayıf bir Wi-Fi bağlantısı, bir mobil cihaza erişimi engelleyebilir veya parlak bir ışık, dışarıda olan bir kullanıcının içeriği görmesini engelleyebilir veya bir kulak enfeksiyonu, bir tüketicinin yeterince duymasını engelleyebilir.

Böylece, en erişilebilir içerik, bir kişinin içeriğe nasıl, ne zaman veya nereden eriştiğine bakılmaksızın hala kullanılabilir, algılanabilir ve anlaşılabilir olanıdır.

Hangi içeriğin erişilebilir olması gerekiyor?

Yaygın olarak kabul edilen küresel otorite Web İçeriği Erişilebilirlik Yönergeleri (WCAG), web içeriğini “metin, resim, ses, sunum, yapıyı tanımlayan kodlar veya işaretler vb. gibi doğal bilgiler de dahil olmak üzere, bir web sayfasındaki veya web uygulamasındaki bilgiler” olarak tanımlar.

Diğer bir deyişle, dijital olarak yayınlanan içeriğin her parçası erişilebilir olmalıdır, bunlara aşağıdakiler dahildir:

  • Metin tabanlı içerikler
  • PDF’ler
  • E-kitaplar
  • Beyaz bültenler
  • Videolar – canlı ve kayıtlı
  • Sesler – canlı ve kayıtlı
  • Görüntüler ve grafikler

Erişilemeyen içeriği nasıl düzeltebilirsiniz?

İşte beş fırsat:

Açıklayıcı metin kullanın

Bir web sitesinin temel bileşenleri için açıklayıcı metin eksikliği, yaygın bir erişilebilirlik engelidir.

Bu örnekte olduğu üzere, “daha fazla oku” ve “daha fazla öğren” gibi ifadeler yeterince açık değildir. Bunun yerine, bağlantıları kişinin “kamp alanlarına göz atın” veya “görevimizin tamamını okuyun” gibi bulmayı bekleyebileceği şeylerle etiketleyin.

 

 

Neyse ki, açıklayıcı sayfa başlıkları, başlıklar, bağlantı metni ve meta açıklamaların yanı sıra resimler için alternatif metinler de dahil olmak üzere, arama motoru optimizasyonu için de yararlıdır. Bunun nedeni, bu yapılandırılmış veri biçimlerinin, sitenizin içeriğini kaydıran arama motoru tarayıcıları olan makineler tarafından erişilebilir hale getirilmesidir. Benzer şekilde, fiziksel veya görme engelli kişilerin web içeriğine erişmesine yardımcı olan yardımcı teknolojiler için bilgi sağlarlar.

Yeterli renk kontrastı kullanın

Beyaz bir arka plan üzerinde açık gri metin gibi düşük kontrastlı içerik, bazı kişilerin içeriği görmesini ve anlamasını zorlaştırabilir. Bu durum, sadece kalıcı görme bozukluğu olan kişiler için zor değildir, aynı zamanda insanların parlak veya doğal ışıkta, yetersiz kalibre edilmiş ekranlarda içeriği anlaması da zordur.

Web İçeriği Erişilebilirlik Yönergeleri’nin kontrast kriterleri, metin ve arka plan renkleri arasındaki minimum kontrastları belirtir. 18 punto veya daha büyük yazı tipi boyutları için (kalın ise 14 punto), kontrast 3’e 1 olmalıdır. Daha küçük yazı tipi boyutları için kontrast 4,5’e 1 olmalıdır.(Bu ücretsiz kontrast aracı, renk kontrast oranının doğru oran olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.)

Sesli ve görsel içerik için alternatif biçimler oluşturun

Videoları, web seminerlerini ve ses içeriğini erişilebilir kılmak, transkriptler gibi alternatif formatlar dahil olmak üzere araçlardır. Bu metin tabanlı içerik, tarayıcılar tarafından aranabileceğinden SEO için de yararlı olabilir.

Ayrıca arka plandaki gürültüleri en aza indirmek, açıklayıcı zaman damgaları eklemek ve bazı görme veya işitme problemlerine sahip olabilecek hedef kitleniz için bir atlama özelliği eklemek de yardımcı olabilir.

İyi bir kullanıcı deneyimi sergileyin

Dijital erişilebilirliğin yalnızca ekran okuyucular ve renk kontrastı ile ilgili olmadığını unutmayın. Web erişilebilirliği genellikle, arama platformları için de bir öncelik olan kullanıcı deneyimini (UX) optimize etmektir

Oluşturduğunuz ve yayınladığınız içerikte gezinme ve bunları tüketme konusundaki genel deneyimi düşünün. Blog içeriği açık, açıklayıcı kategoriler halinde mi düzenlenmiş? Web siteniz aranabilir mi? Uzun metin blokları çekici görüntüler ve öğretici grafiklerle mi bölünüyor? Sayfanız hızlı ve doğru biçimlendirme ile yükleniyor mu? Tüm bu özellikler sitenizin erişilebilirliğini etkileyebilir.

İyileştirilmiş dil/üslup seçimleri yapın

İster inanın ister inanmayın, küçük sayılabilecek bazı üslup seçimleri erişilebilirlik söz konusu olduğunda büyük bir fark yaratabilir.

İçeriği tüketmek için ekran okuyucu kullanan birini düşünün. Bu durumlarda, “yukarıda belirtildiği üzere” veya “aşağıda açıklandığı üzere”  gibi ifadelere, kullanıcı sayfanın yukarısını ve aşağısını göremediği için erişilemez. Mevcut bölümlerde yeterince ayrıntı sunun. Gerekirse, dinleme içerikleri için daha anlaşılır beklentiler oluşturmak adına “sonraki bölümde açıklandığı üzere” gibi erişilebilir ifadeleri benimseyin.

Buna ek olarak dil, kapsayıcılık için ya da cinsiyet kimliği, ırk, kültür vb. her şeyi ele almak için iyi bir fırsat olabilir. Buradaki amaç, stereotipleri kullanan, önyargılar içeren veya insanlara karşı ayrımcılık yapan içerikten kaçınmaktır. Atlassian’ın bu dil kılavuzu, kapsamlı bir şekilde yazılmış içeriğin daha fazla yönünü anlamanıza yardımcı olabilir.

 

İyi içerik erişilebilir içeriktir

Web erişilebilirliği girişimlerinin ve içerik pazarlamasının hedefleri aynıdır: Mümkün olduğu kadar çok kişiye harika, faydalı içeriğe erişim sağlamak. Erişilebilir içerik zaten radarınızda olsa da, bilinçli bir dikkat ve akıllı bir strateji gerektiren hiç bitmeyen bir öğrenme sürecidir.

5 Ideas To Make Your Content Accessible to All