Yeni Gelenek Dijital Gelecek Bilgi’de tartışıldı

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi son sınıf öğrencileri, 13 Aralık Çarşamba günü dijitalleşen yeni iletişim çağını, uzman isimlerden dinlemek üzere Yeni Gelenek Dijital Gelecek Konferansı’nı düzenledi. Açılışını Türkiye’nin ilk halkla ilişkiler uzmanlarından Betül Mardin’in yaptığı konferansta, sektörün uzman isimleri dijitalleşen yeni iletişim çağını anlattı. Konferansta Yekta Kopan, Ceyhun Yılmaz, Rahşan Gülşan da kendi deneyim ve dijital projelerini katılımcılarla paylaştı

Betül Mardin

İletişim disiplininin ve konferansın çıkış noktasının Betül Mardin olduğunu vurgulayan İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu, kürsüye açılış konuşmasını yapmak üzere Betül Mardin’i davet etti. İletişim duayeni Mardin, konuşmasında öğrencilere “Başarılı olmak için azimli ve korkusuz olun. İnandığınız yolda ilerleyin” öğüdünü verdi. Konuşmasının ardından 90’ıncı yaş gününü kutlamak için küçük bir sürpriz ile pasta da kesildi.

Birbirinden değerli konuşmacıların konuk olduğu konferansın “Dijital Vatandaşlık ve Dijital Hayat” başlıklı ilk oturumunda, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ercüment Büyükşener; “Bireyi bir kenara koyarak, mutlak doğrulara odaklanarak dijital dönüşümü gerçekleştiremeyiz. Dijital dünyanın merkezinde birey vardır. Günümüzde güç artık bilgiye sahip olan, bilgiyi dağıtan ve bunu yöneten bireylerdedir. Bu bir dijital devrim değil, evrimdir. Daha gidecek çok yolumuz var” dedi.

Sosyal medyanın yazılı olmayan kurallarını anlatan Avukat Gökhan Ahi’nin paylaştığı 2016 yılı verilerine göre; bir dakika içinde Facebook’ta 701 bin 389, Youtube’de 2.78 milyon, Twiter’da 347 bin 222 içerik paylaşıldı. 2017 yılı verilerine göre ise dakikada Facebook’ta 854 bin 166, Youtube’da 4.1 milyon, Twitter’da 350 bin içerik paylaşıldı. Ahi, “Akıllı cihazlarımızla bütünleşik yaşayarak sürekli veri üretiyor ve tüketiyoruz” diyerek tüm hayatımızın kayıt altında olduğuna dikkat çekti.

“Mutlak değil muğlak bilgi çağındayız”

Konferansın Serbest Dijital Kürsü Bölümü’nde ilk konuşmacı Yekta Kopan oldu. Ünlü televizyoncu, içinde bulunduğumuz dünyanın bir temsiller dünyası olduğuna dikkat çekerek, “Mutlak değil, muğlak bilgi çağında olduğumuzu unutmamalıyız. İletişim araçlarının kullanım oranları bugün hala hepimizi şaşırtıyor. Oysa ki çocuklar şaşırmıyor, onlar üretmeye devam ediyor. Hayatımızın en büyük kurmacasını yaşıyoruz. Gerçeklik ekseni üzerinde konuşmamız mümkün değil. Artık hepimiz kurguladığımız dünyanın başrolüyüz, yeni bir varlık oluşturuyoruz ve bunu pazarlıyoruz. Kaç like aldığımız hayatımız oluyor” dedi.

Konferansta radyo ve TV programcısı Ceyhun Yılmaz, iletişimin ilk çağlardan günümüze dek olan eğlenceli yolculuğundan bahsederken; Rahşan Gülşan da kendi deneyimlerinden yola çıkarak dijital çağa ayak uydurmanın önemini vurguladı.

“Dijital Dünya’da Çocuk Olmak” konusunun işlendiği ikinci oturumda ise çocuklar için hak temelli bakış açısı ve dijital dünyada güvenli kalmanın yolları konuşuldu. Oturumda ayrıca dijital yerli ve dijital göçmen kavramları, çocukların sosyal medya kullanım hakkı ve hayatın, görsel dünyanın çocuklarına filmler üzerinden nasıl anlatıldığı tartışıldı.