Intel, metaverse’in işlem gücünde 1000 kat artışa ihtiyaç olduğunu söylüyor

Metaverse. Günümüzde herkes bundan bahsediyor, büyük şirketler ona erişmek için donanım üzerinde çalışıyor ve giderek artan bir şekilde, dünya çapında ağ ölçeğinde bir sonraki büyük iletişim platformu olabilecek gibi görünüyor.

Ancak Intel’e sorarsanız, “nihayetinde” hala bu durum çok uzakta.

Facebook’un yeniden markalaşmasından sonra herkesin meta veriye katılmaya başlamasından bu yana ilk gerçek açıklamasında Intel, sürükleyici bilgi işlemin gerçekten adımlarını atması için günümüzün en iyi araçlarından 1000 kat daha fazla hesaplama verimliliğine ihtiyacımız olacağını söylüyor.

Özellikle Intel’de kıdemli başkan yardımcısı Raja Koduri şöyle yazıyor:

“Ölçekli ve gerçek zamanlı olarak milyarlarca insan tarafından erişilebilen gerçekten kalıcı ve sürükleyici bilgi işlem, daha fazlasını gerektirecek: günümüzün en son teknolojilerinden bile 1000 kat daha fazla hesaplama verimliliği olması gerek.”

Daha sonra, metaverse’i gerçeğe dönüştürmek için donanımın yanı sıra yeni yazılım mimarilerine ve algoritmalara ihtiyacımız olacağını da altını çizerek belirtiyor.

Tabii ki, meta veri deposunun ne kadar bilgi işlem gücü gerektireceğine dair kesin bir eşik yok. Bazıları metaverse’nin zaten ilkel bir biçimde var olduğunu söyleyebilir.

Ancak Koduri ifadesinde önemli bir noktaya değiniyor: Meta verinin geniş bir insan grubuna ikna edici sosyal etkileşimler sağlaması için, muhtemelen işleme verimliliğinde muazzam bir iyileştirmeye ihtiyacımız olacak.

Ayrıca Meta veri deposunun VR ve AR’nin çok oyunculu oyunlarına kıyasla daha fazla olmasını istiyorsak özellikle de meta veri deposuna giyilebilir, pratik cihazlarda erişmek istiyorsak çok daha fazla çalışmaya ihtiyacımız olduğu gözle görünen bir gerçek.

Koduri, temel avatarlardan daha fazlası olan bir metaverse hayal ediyor ve gerçekçi kıyafetler, saç ve ten tonları ile ikna edici avatarların hepsi gerçek zamanlı olarak işleniyor aynı zamanda gerçek dünya 3D’sini yakalayan sensör verilerine dayanarak metaverse’deki karşılaşmaları anlatıyor. Nesneler, jestler, ses ve çok daha fazlası; süper yüksek bant genişliklerinde ve son derece düşük gecikmelerde veri aktarımı; hem gerçek hem de simüle edilmiş unsurları içerebilen kalıcı bir çevre model. İşte metaverse bu yüzden çılgın bir teknoloji.

Tüm bunları, muhtemelen geleceğin metaverse’ine güç verecek, özel olarak hazırlanmış bir oyun bilgisayarı ve son teknoloji donanımla yönetmek yeterince zor. Üstelik Koduri, donanımın tek başına 1000x sayıya- en azından yakın zamanda- ulaşabileceğini düşünmüyor bile, bunun yerine AI ve yazılım iyileştirmelerinin boşluğu dolduracağını düşünmekte.

Elbette, insanların ve çevrelerin gerçekçi tasvirleri yapbozun yalnızca bir parçasıdır; çok daha önemlisi bir parçanın meta veri deposunun çalışması için ihtiyaç duyacağı standartları oluşturmak olduğu tartışılabilir, ve birilerinin teknolojinin henüz bu kadar ilerlemediğini bizlere belirtmesi aynı zamanda bu teknolojiye tam anlamıyla erişmek için daha gidecek çok yolumuz olduğunu kabul etmesi çok hoş.

www.thenextweb.com