Markalaşma meraklılarına 10 kitap önerisi

Markanın ve markalaşmanın hayatımızdaki önemi herkesin malumu. Marka; kimimiz için  statü göstergesi iken kimimiz için kalitenin eş anlamlısı ama her şeyden önce 21.yy ile birlikte firmaların rekabet ortamında olmazsa olmazı konumundadır. Marka ve markalaşma kavramları hayatımızdaki yerini artırdığından, markalaşmayla ilgili kitaplar da raflarda yerini almış durumda.

Marka ve markalaşma konuların meraklı olanların okumaktan zevk alacakları 10 kitap önerisi

1- Murat Toksarı, Mehmet Emin İnal, (2012). Tüketici Temelli Marka Değerinin Ölçümü, İdeal Kültür&Yayıncılık

2- David A. Aaker, (2014), Güçlü Markalar Yaratmak, Mediacat Kitapları

3- Covadonga O’Shea, C. (2012), The Man from Zara-The Story of The Genius Behind The INDITEX Group, İngiltere: LID Publishing

4- Sefer Gümüş, Pınar Saraç, (2013). Pazarlamada Markalaşma Stratejileri, Hiperlink Yayınları

5- Sabri Erdil, Yeşim Uzan, (2010), Marka Olmak, Beta Yayınları

6- Chattopadhyay, R. Batra, A. Özsomer, (2013), Gelişmekte Olan Pazarların Yeni Çokulusluları, Rota Yayın Yapım

7- Mark Tungate, (2006). Armani’den Zara’ya Moda Devlerinin Marka Oluşturma Tarzları. Rota Yayınları

8- Rita Clifton, (2014), Markalar ve Markalaşma, İş Bankası Kültür Yayınları

9- Bill Chiaravalle, Barbara Findlay Schenck, (2013), Markalaşma for Dummies, Doğan Kitap

10- Laura Ries, Marka Yaratmanın 22 Kuralı, (2005), Mediacat Kitapları 

David Aaker, Rita Clifton gibi marka gurusu ya da marka duayeni olarak bilinen kişiler, markanın ve markalaşmanın anatomisine ait eğitici kitapları, marka hikayeleri ile zevkli hale getirerek yazmaktan hoşlanırken, modada markalaşma kitaplarıyla bilinen Mark Tungate ise, markaların ve tasarımcıların hikayelerini magazinsel anlatımıyla okuyuculara sunmasıyla biliniyor.

Ünlü marka Zara’nın hikayesini yazmasıyla bilinen bir diğer isim ise İspanyol yazar Covadonga O’Shea’dır. O’Shea 2012 yılında yayınladığı “The Man from Zara-The Story of the Genius Behind the INDITEX Group” kitabı ile  kurucu Amancio Ortega’nın hayatı eksenli INDITEX Grup ve Zara markasının hikayesini aktarmıştır. Kitapta Ortega’nın hayatı, INDITEX’i kurması ve Zara’yı markalaştırması yolunda neler yaptığı tüm detayları ile anlatılmaktadır.

Bill Chiaravalle ve Barbara Findlay Schenck’in tasarımıyla da dikkat çeken Markalaşma for Dummies isimli ünlü kitapları da, tıpkı David Aaker ve Rita Clifton’ın kitapları gibi teorik ve eğitici bilgileri görseller ve eğlenceli stilde kaleme alınmıştır.

Türk yazarlar tarafından kaleme alınmış kitaplara bakıldığında ise, akademik anlamda pazarlama ve markalaşma eğitimi verme amaçlı yazılmış kitapların olduğu görülüyor. Sefer Gümüş ve Pınar Saraç’ın ortak kaleme aldığı “Pazarlamada Markalaşma Stratejileri” isimli kitapları ve Murat Toksarı ile Mehmet Emin İnal’in ortak yazdıkları “Tüketici Temelli Marka Değerinin Ölçümü” kitapları pazarlama, marka bölümlerinde ders niteliğinde okutulabilecek düzeyde kitaplardır.