Her iyi işletmeci yapılan yorumların ne kadar önemli olduğunu bilir, özellikle iş, var olan müşterinin referansıyla yeni müşteriler kazanmaya geldiğinde.
BrightLocal tarafından 2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre müşterilerin %88’i yerel işin kalitesini belirlemek için yorumlara bakıyorum ve bu oran muhtemelen giderek yükseliyor. Online yorumlar toplamak işletme pratiğinin önemli bir parçası ve bu, güçlü bir şekilde ahengi geliştirirken yerel SEO’nun da değerini artırıyor.
Fakat denenecek ve yorum toplayacak birçok kanal varken hangisinin en kullanışlı olduğunu belirlemek alengirli bir hal alabiliyor ve beraberinde birçok soru getiriyor. Yorum yapmak istediklerinde müşterilerinizi nereye yönlendireceksiniz? Potansiyel müşterilerinize neredeki yorumlara göz atmalarını söyleyeceksiniz?
Tonlarca yorum sitesi var ama en büyük problem içlerinden hiçbirinin tek seferde her soruya yanıt sağlayacak cevabı içermiyor olması. Bir başka deyişle, müşterinizin işinizle ilgili büyük fotoğrafı görebilmesi için yorum yapılmış tüm bu siteleri birer birer gezmesi gerekiyor.
Yelp uygulamasının istisnası dışında, internet kullanıcıları gün geçtikçe Google ve Facebook’u birincil değerlendirme platformu haline getiriyorlar (Yelp, kullanıcılara hesap zorunluluğu getirdiğinden yorum/değerlendirme sürecini kendi kendine karmaşıklaştırıyor). Sonrasında mücadele başlıyor: Yorumları yönlendireceğiniz platformu seçmek ve bu yorumları markanızı geliştirmek için kullanmak. Peki Google ve Facebook değerlendirme fonksiyonları nerede farklılaşıyor ve bunları iş sahibi olarak nasıl kullanabilirsiniz?
Google yorumları yerel SEO’nun önemli bir parçası. Örneğin; şehirde yeniyim ve bir yerde yemek yemek istiyorum; telefonumdan “Yakınımdaki Meksika restoranları” diye bir arama yapabilirim. Göz önünde bulunduracağım bazı etmenler olacak: Restoranın bana olan uzaklığı ve diğer müşterilerin yorumları baz alınarak verilen restoranın sahip olduğu yıldız sayısı. Aslında, bu çoğunlukla mobil aramaların nasıl yürüdüğüne dair bir örnek.
Google’da işinizle ilgili daha çok daha çok içerik bulundurmak asla kötü bir şey değil. Google, değerlendirme unsuru için daha ince çalışmaya devam ettikçe müşterileri yorum bırakmak için cesaretlendirmek işletmeciler için kolaylaşıyor.
Google’ın içerik krallığına karşın araştırmalar çoğu internet kullanıcısının Facebook üzerinden yorum bırakmayı tercih ettiğini gösteriyor. Birçok insan Facebook’u “tek durak noktası” içerik kaynağı olarak kullanıyor çünkü haberleri, alışverişi ve sosyalleşmeyi tek bir nokta üzerinden yapabiliyorlar.
Müşterilerinizin Facebook üzerinden değerlendirmeler yapmasındaki faydalı nokta ise onlarla iletişime geçmenin kolaylığı ve bunun daha büyük bir kitle tarafından görülebilmesi. Ayrıca, buradaki yorumlar Google’dan da görülebiliyor; yani hiç içerik değeri kaybetmiyorsunuz.
Kaynak: www.highervisibility.com