Grafikleri olmayan bir video oyunu dizayn etmek!

FastCompany.Com sitesi’nin yardımcı editörlerinden biri olan Meg Miller’ın geçen hafta kaleme aldığı yazıda, günümüzde, başta genç jenerasyonun hayatlarının entegre bir parçası haline gelen dijital teknolojilerin, artık daha kapsamlı bir hale gelerek, az hizmet alan segmentlere de hitap eden ürünleri üretip pazarlamaya başladığını öğreniyoruz.  Görme engelli tüketicilerin de artık dijital teknolojileri eğlence adına kullanma imkanını sağlayan bu ürünler, üreticilerin pazar payının artmasına yardımcı olmanın yanında, daha duyarlı ve sosyal bilinci arttıran bir toplum yaratma yolunda da önemli bir adım atıyor.

Grafikleri olmayan bir video oyunu: Blind Legend

 

BLIND LEGEND (KÖR EFSANE) ADLI OYUNLARI İÇİN, DOWINO ADLI FRANSIZ YARATICILIK STÜDYOSU, SADECE SES TEMELİ ÜZERİNE DAYANAN BİR DÜNYA İNŞA ETTİ.

DOWINO’nun yeni mobil oyunu Blind Legend (Kör Efsane)’de, ekranınız, sadece yoğun bir sis görüntüsü dışında baştan sona kadar karanlık kalıyor.  Rolünü aldığınız karakter ise, sadece gözlerini kaybetmekle kalmayıp, aynı zamanda  karısı ve kızının da kendisinden kaçırılmış olması durumuyla karşı karşıya kalan bir şövalye.  Göreviniz, yalnızca işitsel hislerinizi kullanarak navigasyonunuzu sağlayabildiğiniz hayali bir ortaçağ dünyasında karınızı ve kızınızı bulup intikam almak.

Kör Efsane’nin yaratıcıları, sadece işitsel duyuların hakim olduğu ve yönlendirdiği bir dünyada geçen bu mobil-oyunda, oyuncuların navigasyonlarını, Binaural Sound adı verilen, (kulaklık kullanımı ile daha da iyi oyun deneyimi veren) 3 boyutlu bir ses atmosferinin yaratılması tekniği ile sağlıyorlar.   Oyuncular akıllı telefonlarının dokunmatik özellikli ekranlarından karakterin ayaklarını veya kılıç sallamasını kontrol edebilip, “kaçırılan kızın” sesiylede navigasyonlarını sağlayabiliyorlar.  Oyun ilerledikçe, sesler katmanlaşıp, daha yüksek veya daha alçak tonlarda oyuncuya ulaştıkça, oyun daha alımlı ve karmaşık hale gelmeye başlıyor.

Artık, “video-suz” oyunlar, görüş yelpazesinin her kesimindeki kişilerin ulaşabilmesi için oyun tasarımcıları tarafından benimseniyor.  Buna örnek olarak, İngiliz oyun stüdyosu Somethin’ Else, 2010 senesinde Papa Sangre, ve 2013 senesinde BlindSide adlı oyun serilerini piyasaya sürmesini, ve neticesinde ikisinin de mobil cihazlar için tasarlanan işitsel-duyu bazlı oyunlar kategorisinde popüler olduğunu görüyoruz.

DOWINO, Kör Efsane’yi geliştirmeye geçen yıl Ulule adlı crowdfunding sitesinden elde ettiği finanslama ile başlamış. Görme engelliler ve aynı zamanda görebilenleri de eğlendirmek için tasarlanmış bu oyun, görebilip fakat görememenin nasıl bir duygu olduğunu merak edenler için de tasarlanmış.  Ayrıca bu proje, dijital teknolojinin herkes tarafından ulaşılabilmesini, ve bir çok yeni segmentleri kapsamanın sağlanmasında da ileriye doğru atılmış bir adıma örnek olarak karşımıza çıkıyor.

Yorum yapın