Genişletilmiş gerçeklik (XR), işi ve istihdamı nasıl değiştiriyor?

Yaygın olarak XR adıyla kullanılan genişletilmiş gerçeklik, birçok şirketin çeşitli endüstrilerde kullandığı yaygın bir teknoloji haline geliyor. XR, oyun endüstrisinde kendi kapasitesini kanıtlamış sarmal teknolojiler içeriyor. Örneğin, XR başlık sevkiyatlarının 2025 yılına kadar 105 milyona çıkması bekleniyor.

Oyun endüstrisindeki uygulamanın yanı sıra, özellikle daha fazla şirket dijital bir dönüşüm üstlenmek istediğinden, XR’ın iş alanında da birçok uygulaması vardır. XR, anlaşılması karmaşık bir terim olarak görülebilir. Artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) gibi diğer teknolojik terimlerden de sıkça bahsediliyor. Peki, bu gerçeklikler arasındaki fark nedir?

Yazının devamında XR ile ilgili; çalışanların çalışma şeklini nasıl değiştirdiği, sektörlere sunduğu bazı avantajlar, nasıl geliştiği ve gelecekte neler beklendiği gibi konular hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

XR nedir?

Esasen XR, AR, VR ve karma gerçeklik (MR) dahil olmak üzere birkaç farklı ama birbiriyle ilgili teknolojiyi tanımlayan bir şemsiye terimdir. Bu üç teknoloji, XR’ın alt kategorileri olarak kabul edilir ve her biri farklı sonuçlar elde etmeyi hedefler.

XR; AR, VR ya da MR’ı tanımlar ve XR’ın önemli bir bileşeni, insandan bilgisayar ekranına bağlantıyı nasıl sağladığı ve değiştirdiğidir. Örneğin VR, adından da anlaşılacağı gibi sizi sanal bir ortama sokar.

XR, bir kullanıcının AR olarak bilinen çevresini de artırabilir veya geniştletebilir. 2016’da hızla küresel bir fenomen haline gelen Pokemon Go oyununu düşünün.

VR ve AR birleştiğinde, MR olarak tanımlanan şey ortaya çıkar. Yine, bu teknolojiler kafa karıştırıcı olabilir, ancak XR’ı ve özelliklerini anlamak, sürekli değişen bir iş ortamında çok önemlidir. AR, VR veya MR kullanan herhangi bir cihaz, bir XR cihazı olarak da adlandırılabilir.

Bu terim, pazarlama şirketleri ve markalar için moda bir kelime haline geldiğinden, genellikle aşırı kullanılıyor. “Dijital” ve “doğal” terimleri gibi, pazarlamacılar da en yeni ürünlerinden bazılarını tanımlamak için XR’ı kullanıyor ve daha fazla tüketicinin ürünlerine harcama yapmasını umuyor. Fakat, işletmeler XR’ı kendi avantajları için nasıl kullanabilir?

XR’dan hangi sektörler yararlanacak?

Sağlık hizmetlerinden üretime kadar birçok sektör, ileri teknoloji için XR’dan yararlanabilir. Aşağıda, XR’dan yararlanan diğer endüstrilerden bazılarını görebilirsiniz:

Mimarlık, inşaat ve mühendislik

Askeriye

Etkinlikler ve konferanslar

Perakende

Eğitim

Otomotiv

Eğlence

Pazarlama ve reklamcılık

Spor dalları

Görünüşe göre çoğu sektör XR teknolojilerini kullanmaktan büyük fayda sağlayabilir. PwC’nin araştırmasına göre, VR ve AR teknolojisi, 2030 yılına kadar küresel ekonomiye 1,5 trilyon dolar ekleme potansiyeline sahip.

Bu ekonomik büyümeye yol açan yakıtın çoğu, teknolojinin işletmelere sağladığı faydalara bağlı. XR iş avantajları, iş ortamındaki yöneticiler için daha zengin ve daha çekici durumda.

VRX’in 2019-2020 raporu, kurumsal kullanıcıların %98,6’sının önümüzdeki yıllarda en azından XR’a yatırım yapmayı düşündüklerini söylediğini gösteriyor. XR, er ya da geç yüksek talep göreceği için XR geliştiricileri ve üreticileri, işlerini onlar için durduracak.

XR, işin ve istihdamın geleceğini nasıl değiştiriyor?

COVID-19 pandemisinden önce birçok yönetici, sarmal teknolojilerin çeşitli sektörlerdeki işletmeleri etkileyeceğine inanıyordu. Dünya pandeminin etkilerine uyum sağlamaya devam ederken XR, şirketlerin dahili operasyonlarını iyileştirmek için kullanabileceği ve kullanması gereken yararlı bir araç olduğunu kanıtlıyor.

İşyeri giderek merkeziyetçi ve son derece mobil hale geliyor, bu da çalışan beklentilerinin değiştiği anlamına geliyor. Sektörlerdeki ve dünyadaki İK profesyonelleri artık bu benzersiz çalışan ihtiyaçlarını uzak bir ortamda karşılamalı. Örneğin, harika bir çalışan deneyimi sağlamak, elde tutma oranlarını iyileştirmek isteyen şirketler için çok önemli durumda.

Aşağıda, XR’ın işyerini değiştirmesinin bazı yolları ve ekonominin birçok sektöründe istihdamı nasıl etkilediği yer alıyor.

Uzaktan çalışma

Yarı zamanlı veya tam zamanlı çok sayıda çalışan uzaktan çalıştığından işverenler uzaktaki çalışanlarının ihtiyaçlarını karşılamak için iş modellerini iyileştirmenin yollarını arıyor. XR, şirketlerin ekip üyeleri arasında çok boyutlu iş birliği deneyimlerini geliştirmek için yararlanabilecekleri paha biçilmez bir araçtır.

Çalışanları VR veya AR ile başa monte edilen ekranlarla donatmak; özellikle toplantıların daha önce yüz yüze yapıldığı düşünüldüğünde, uzaktan çalışanlar ve üst yönetim için oyunun kurallarını değiştirebilir. İşletmelerin yararlanabileceği XR araçlarına The Wild, VRtuoso, vSpatial ve Spatial örnek olarak verilebilir. XR teknolojisi, uzak iş gücüne sahip şirketler için yaygın olarak kullanılan bir çözüm olacaktır.

Çalışan eğitimi

XR’ın sunduğu en büyük avantajlardan biri, çalışanlar için gerçek yaşam durumlarını simüle etmektir. Walmart, perakende devinin 2016 yılında VR başlıklarını çalışan eğitim programına nasıl dahil ettiğini göz önünde bulundurarak bu avantajı elde etti. Salgın başladığında şirket, çalışanları zorlu müşteri durumlarına nezaketle tepki verme konusunda eğitmek için bu VR başlıklarına güvendi.

MR, cerrahların sağlık ve tıpta insan vücudunda tek bir kesi yapmadan tekniklerini uygulamaları için üç boyutlu bir ortam sağlar. Çalışan eğitimine ve gelişimine yatırım yapmak uzun vadede büyük kazançlar elde edebileceğinden, eğitim hemen hemen tüm şirketler için en büyük önceliktir.

İşe alım

Bir işletme XR uyguladığında, birkaç nedenle işe alım amaçları için en iyi yetenekleri toplamaya yardımcı olabilir. Daha genç nesillerin en yeni teknolojilerden yararlanan bir şirkette çalışması daha olasıdır ve XR de bir istisna değildir. İşgücü İstatistikleri Bürosu’ndan (BLS) alınan verilere göre, Z kuşağının 2030 yılına kadar işgücünün %30’unu oluşturması bekleniyor.

Şirketler, Z kuşağı nüfusunun dijital ihtiyaçlarını karşılamak için XR teknolojisinden yararlanmayı düşünmelidir. İK departmanlarının işe alım süreçlerini iyileştirmek için XR’a nasıl yatırım yapabileceğini düşünün. Bir VR kulaklığı ile adaylar, ofisi şahsen ziyaret etmeden bir şirkette bir iş günü yaşayabilirler. Çalışanlar, izleyen çalışan eğitimi sırasında VR’ı kullanmakta kendilerini rahat hissedeceklerinden, işe alındıktan sonra sorunsuz bir geçiş olacaktır.

Yukarıda listelenen XR uygulamaları, bu devrim niteliğindeki teknolojinin dünya genelinde iş ve istihdamı etkilemesinin yalnızca birkaç yoludur. Uzaktan çalışmanın artması, daha iyi işe alım ve eğitim ihtiyacı ile daha fazla şirket, iş hedeflerini desteklemek için XR’dan yararlanmayı düşünecek.

Sürekli değişen işyerinde XR’ın rolü

XR’ın faydalarını gözeten işverenler, özellikle önümüzdeki birkaç yıl içinde sektörlerindeki rakiplerinden daha iyi performans göstereceklerdir. XR’a yatırım yapmak yüksek ön maliyetler içerebileceğinden, şirketler herhangi bir karar vermeden önce ihtiyaçlarını, bütçelerini, gizlilik endişelerini ve diğer önemli faktörleri analiz etmelidir.

Fiziksel ve dijital ortamları harmanlamak, işletmelere ve çalışanlarına fayda sağlar. Yeni teknolojilere yatırım yapmaya istekli bir şirket, aynı zamanda, kaliteli adayları cezbetmeye ve şirketin başarısını ilerletmeye yardımcı olabilecek çalışan memnuniyetine ve bağlılığına değer vermiş olacaktır.

readwrite.com