Facebook’un “Influencer Marketing” arama motorunun ayrıntıları

Sosyal medya devi Facebook’un yeni “para kazanma aracı” olarak görülen bu araç satıcılarla sosyal medya profesyonellerini buluşturuyor ve organize bir biçimde Facebook sponsorlu içeriği oluşturmalarına imkan tanıyor. Branded Content Marketing adı verilen bu sistem aracılığıyla reklam verenler, influencerların, fenomenlerin takipçi kitlelerinin ayrıntılı istatistiklerine erişebilecek ve satış için doğrudan onlarla iletişime geçebilecek.

Sızan ekran görüntüleri ilk olarak Alman allfacebook.de adresinde yayımlandı. Görüntülerdeki sistem beta sürümü olarak ifade edilse de işleyiş hakkında önemli bilgiler yer alıyor. Öte yandan Facebook da bahsedilen bu sistemi doğrulamış durumda.

Ek olarak Facebook’un bu sistemin kullanıcılarından ücret almayacağı da söyleniyor. Geliştirilen bu yeni teknolojiyle beraber Facebook’un markaları daha etkili pazarlama stratejileri üretmeye ittiği de kabul edilebilir. Böylelikle sosyal medya devi, reklamverenlerin hedef kitlelere daha hızlı ulaşmasını sağlıyor ve şirketlerin amacına ulaşmakta güçlük çeken sponsorlu içerik masraflarını da azaltmış oluyor. Geçtiğimiz haftalarda istediği istatistiği yakalamadığı gerekçesiyle video reklamlarını Facebook’tan kaldıran Adidas’ı* hatırlamak gerek.

 

Sistem nasıl işliyor?

Bir Facebook yetkilisinin açıklamasına göre sistem, reklamverenlerin ve şirketlerin kendi takipçilerine erişebileceği içerik üreticilerini bulmasını sağlıyor. Özünde reklamverenlerin influencerların hayran kitlelerine özgün yollardan ulaşmasına yarayan bu sistem Facebook’un kendi üyelerini daha efektif kullanarak reklam gelirlerini artırmasına da yarıyor. Şimdilik beta sürümünde olan Branded Content Marketing sistemi sadece belirli markaların ve içerik üreticilerinin kullanımına açık durumda.

Sistemi kullanan reklamverenler oldukça geniş hedef kitlelerinden kendi amaçlarına uygun olanları belirleyip hedef alabiliyor ve onlara hitap eden özel içerikler sunabiliyorlar. Sistem hem genel hem de endüstri standardında filtreleme parametrelerine sahip. Örnek vermek gerekirse:

 

  • Popüler ülke sıralaması
  • İlgi alanları
  • Cinsiyet
  • Eğitim geçmişi
  • Kişi hayatındaki önemli gelişmeler
  • İlişki durumu
  • Ev sahibi olma durumu
  • Ev tipi

Arama moturu sonuç sayfasında hayranları hedef kitle tanımıyla uyuşan içerik üreticileri yer alıyor. Ayrıca bu sayfada aranan terimlerin içerik üreticisinin hedef kitlesiyle uyumu da yüzde olarak belirtiliyor. İçerik üreticisinin hayran kitlesiyle iletişimi, takipçi sayısı, video görüntüleme sayısı gibi istatistikler de bu aşamada görülebiliyor. Reklamverenler de bu verilerin ışığında çalışabilecekleri içerik üreticileriyle sistem aracılığıyla iletişime geçebiliyor.

YouTube ve Instagram’daki içerik üreticilerine ne olacak?

Branded Content Matching sistemi şimdilik yalnızca Facebook üzerinde çalışacak. YouTube, Twitter, Instagram, Twitch gibi oldukça büyük sosyal platformlardaki benzer veriler bu sistemde görülemeyecek. Özellikle Instagram’ın influencer etkisi konusundaki gücü düşünülürse Facebook’un diğer platformlar hakkında veri elde edebilmesi için benzer girişimler yapabileceği düşünülebilir. Ancak hali hazırda var olan Hypr, Whalar, Fohr Card, Tap Influence and Creator IQ gibi marketing veritabanı hizmeti sunan firmaları da satın alabileceği de unutulmamalı. 2017 yılında ikiye katlanan influencer paylaşımları da göz önünde bulundurulrusa Facebook bu sistemden iyi para kazanacak gibi.

Kaynaklar

* www.marketingdive.com

www.businessinsider.com

www.allfacebook.de

www.techcrunch.com

www.forbes.com