Pazarlamanın güçlü ve öne çıkan bir işin ana taşı olduğu bir gerçek. Bu şirketlere yeni ve işe yarar stratejiler sağlayarak evrilmelerine ve daha iyi olmalarına yol açıyor.
Pazarlama aynı zamanda en hassas projelerde bile işe yarıyor ve içlerinden en yüksek karı çıkarıyor. Pazarlama bir ürüne pazar içerisinde tanınmak için gereken karakteri veren en büyük etmen.
Farkındalığı artırmaktan tüketicinin alım alışkanlıklarını değiştirmeye her şeyi yapabilecek güce sahip.
Pazarlama stratejileri, onlara harcanan maliyete göre hesaplandığından tam 5 kat getiri yaratıyor. Fakat, teknolojinin de keşfi ile şirketler bütçelerinin %75’ini yatırarak dijital pazarlamaya yönelmeye başladılar.
Dijital pazarlamaya olan talep son yıllarda en üst seviyelere ulaştı.
Pazarlama özellikle pandemi sonrasında bir zorunluluk haline geldi ve neredeyse herkes satın alım yapmak için elektronik aletlere dayanmaya başladı. Bu da şirketleri bir çok fırsatla karşı karşıya bıraktı. Yapacakları tek şey düzgün stratejileri kullanarak uygun taktikler hazırlamak ve doğru yolları takip etmek.
Güçlü bir şirket olarak yaptığınız her işte mükemmeliyeti aramalısınız ve pazarlama stratejileriniz de buna uymalı.
Yine de eğer nereden başlayacağınız ve ne yapacağınız konusunda kafanız karışıksa bu makalede 2021’de kullanabileceğiniz en iyi yedi pazarlama stratejisini bulabilirsiniz.
1. İçerikle pazarlama
İçerikle pazarlama, şirketlere getirdiği inanılmaz kar payı sayesinde listenin başına kendini yerleştiriyor. Görseller, videolar ve ilgi çekici mesajlara kadar her şeyi kapsıyor. Statista’ya göre, içerikle pazarlamanın global hasılatı 2019’da 42.15 milyar dolar. Şirketler tarafından müşterilerin markaya olan bağlılığını artırmak amacıyla kullanılıyor.
Bununla beraber, CMI’a göre B2C pazarlamacıların %86’sı içerikle pazarlamanın karlı sonuçlar elde etmek için kullanılabilecek en efektif strateji olduğunu savunuyorlar. Şirketler için bu kadar büyük bir etkisinin olmasın sebebi marka hakkında edinilen bilgiyi doğru şekillerde kullanarak şirketin amaçlarına uygun hale getirebilmesi.
İçerik aynı zamanda Wikipedia gibi platformlarda bulunarak şirketin görünürlüğünü artırmada büyük bir rol üstleniyor.
(Öneri: Eğer bir Wikipedia sayfası alırsanız, rakiplerinizin önüne geçerek işinizin verimini artırmaya yardımcı olacaktır).
2. Sosyal medya pazarlaması
Eğer maksimum seviyede kitle erişimine ulaşmak istiyorsanız, sosyal medya bunun için doğru cevap. Bütün sosyal medya sitelerindeki kullanıcıların istatistikleri toplandığında görülüyor ki sosyal medya pazarlamasından kazanılan hasılat 2021’de 48 milyar dolara yetişecek. Sosyal medyadaki içeriklerin beğenilebilmesi ve herkesin bunlara günlük olarak ulaşabilmesi bu sayının bu kadar büyük olmasına yol açıyor.
Sosyal medya, gerçek zamanlı olarak sonuç gösteren en ucuz ve en işe yarar pazarlama yöntemi.
Bununla beraber, B2B pazarlamacıların %83’ü Facebook, YouTube, LinkedIn ya da Twitter’da aktif olarak kullandıkları bir üyeliğe sahip.Sosyal medya platformları şirketler için hangi durumda tıkanıp kalmış olursa olsun iş değiştirici bir hal aldı.
3. İletişimsel pazarlama
Sorularınıza hızlı cevaplar aldığınız için bir şirketten etkilendiğiniz oldu mu? Şirketin işlerini yürütmek şekli hoşunuza gitti, değil mi? Bir şirket olarak sizin de iletişimsel pazarlama stratejilerini edinerek aynı verimliliğe ulaşmanız gerekli. Bu şirketlerin müşteriyle ya müşteri hizmetleri aracılığıyla ya da direkt mesajla iletişime geçmeleri sayesinde olur. İletişimsel strateji tamamen müşteri odaklıdır ve kullanıcıyı bağlılıklarına karşılık olarak her zaman orada olacağınıza inandırır.
Günümüzde müşterilerin %90’ı en sevdikleri markaların bir mesaj kutusu opsiyonunun olmasını istiyorlar. Bu hem müşterileri tatmin ediyor hem de satış stratejileri açısından büyük vakit kazanmanıza yol açıyor.
Çünkü kullanıcı ve şirket arasındaki konuşmalar hızla gerçekleşiyor ve müşteriler alım kararlarını hızla verebiliyor.
4. Arama motoru optimizasyonu (SEO)
İşe yarar pazarlama stratejilerini anlatıp arama motoru optimizasyonundan bahsetmemek büyük bir hata olur.
SEO şirketlerin organik bir şekilde arama motorlarının (Google, Yahoo, or Bing) en üstüne yerleşmesini sağlar. SEO web sitesine olan trafiği artırarak marka tanınırlığını yükseltmeyi amaçlar.
Yapması kolay gözükse de SEO zaman ve akıllıca planlanmış taktikler gerektirir.
Eğer bir şey yanlış giderse ve web sitesi arama motorunun standartlarına uyum sağlayamazsa anında internetten çıkarılır. SEO’nun iyi yanı ise zamanla bitmemesi. Kullanıcıların istekleri değiştikçe ve teknoloji geliştikçe onun da gereklilikleri değişiyor.
Mesela Google politikalarını her sene değiştiriyor ve her çeyrek dönemde ise küçük değişimlere gidiyor.
SEO otantik ve özgün olmanıza bakarak kitlenize görünür olmanıza olanak sağlıyor. Bununla beraber, karlı hasılatlar açısından az bir yatırımla çok geri dönüş alabileceğiniz bir yöntem.
5. Marka hikayesi
Kitle ile bağlantı kurmanın bir diğer yöntemi ise onlarla duygusal bağlar kurmaktır. Bunun en iyi çözümü markanızın hikayesini anlatmaktır. Müşterileriniz ne kadar meşgul olursa olsun en sevdikleri marka hakkında bilgi almak için araştırma yapmaya vakit ayıracaklardır. Marka hikayesi kendiniz, var oluşunuz ve en önemlisi müşterilerinize olan sevginiz hakkında konuşabilmeniz için alan yaratır.
Bir şirket kitlesiyle bağ kurmak için efor sarf ettikçe onların kalbinde daha büyük bir yer edinir.
Duygusal bağ başarı için önemli bir faktördür. Customer Thermometer’ın bir araştırmasında müşterilerin %90’ının en sevdikleri markalarla aralarında duygusal bir bağ olduğu görülmüş.
6. E-posta pazarlaması
E-posta pazarlamasına yatırım yapıldığında %4200 oranında geri dönüş almak mümkün. Evet, 1 dolar harcadığınızda 42 dolarlık bir yatırım geri dönütü alabiliyorsunuz.
Bu markayı müşterilere sunan en eski ama en güçlü pazarlama stratejilerinden biri.
E-posta pazarlaması özel kitleleri belirleyip onların ihtiyaçlarına direkt olarak hizmet vermek amacıyla kullanılıyor.
7. Direkt satım
Direkt olarak satış amacıyla müşteriyle iletişime geçmekten daha iyi bir yöntem yok. Bu strateji pazarlamanın ana taşlarından biri. Şirket temsilcilerini bire bi satış yapmak için müşterilere gönderiyor ve onlara ürünün yararlarını anlattırıyor.
Ne kadar bu yöntemin işe yararlığı konusunda tartışılsa da hala 63 milyar dolarlık bir gelir sağlıyor.
Kaynak: https://readwrite.com/2021/05/05/top-7-marketing-strategies-you-cant-ignore-in-2021/