Başarılı bir işe başlamak ve inşa etmek için 10 adım

Bir işe başlamak göz korkutucu bir görev olabilir. Bir iş fikriniz olsa bile, bu yeni bir iş kurmanın ilk adımlarından sadece biridir. İyi planlamazsanız ve planı daha da iyi uygulamazsanız birçok şey ters gidebilir. Ancak belirli temel adımları izlediğiniz sürece sıfırdan yeni ve başarılı bir işe başlama yolunda ilerleyeceksiniz.

O halde lafı daha fazla uzatmadan, sıfırdan yeni bir iş kurmanın temel adımları şunlardır:

1.Araştırmaya Çaba Harcayın

Her iş bir fikirle başlar. Bu nedenle, ne tür bir iş kurmak istediğiniz konusunda zaten fikri olan biriyseniz, ilk temel adımı halletmişsinizdir. Ama henüz dinlenmeyin. Muhtemelen, sunduğunuz ürün veya hizmeti tam olarak satan milyonlarca marka vardır. Peki markanız ve ürününüz hakkında sizi diğerlerinden ayıran şey nedir? İşte araştırma orda devreye giriyor.

Bir iş fikriniz varsa, onu araştırmaya başlamanın zamanı geldi. Pazar araştırması ve rakip analizi, tartışmasız yeni bir iş kurmanın en önemli adımlarından biridir. Bu nedenle, çaba sarf etmeyi unutmayın. Hangi markaların sizinle aynı ürün ve hizmetleri sattığını araştırın ve ne yaptıklarını, hangi talepleri karşıladıklarını ve hangi talepleri kaçırdıklarını görün. Rakiplerinizin başaramadığı bu boşluğu kapatabilirseniz, benzersiz satış noktanız var demektir (kısaca USP). Ve USP’nize sahip olduğunuz an, resmen oyunun bir parçası olduğunuzu bilirsiniz.

  1. Hedeflerinizi Belirleyin

Fikrinin ne olduğunu biliyorsun. Umarım sizin de benzersiz satış noktalarınız vardır. Şimdi iş planının kim, ne, nasıl ve neden olduğunu not etme zamanı. Hedef demografiniz kim? Hedef müşteri tabanınızı bilmek, yerinizi seçerken, bütçenizi belirlerken ve pazarlama kampanyanızı planlarken ihtiyaç duyacağınız en önemli bilgidir. Ne satmayı planladığınızı ve onu nasıl satacağınızı zaten biliyorsunuz (temelde ürün veya hizmetinizin USP’sidir). Son olarak, neden üzerinde anlaşın. Neden bu iş fikri? Amacı nedir? Hangi boşlukları doldurur?

Bu soruları cevapladığınızda, iş hedefinize sahip olacaksınız.

  1. İş Planını Ayrıntılı Olarak Yazın

Araştırmanızı zaten yaptınız. İş planınızın nedenini, nasıl, kim ve ne olduğunu biliyorsunuz. Şimdi hepsini bir araya getirmenin, kâğıda not almanın ve ona bir yapı kazandırmanın zamanı geldi.

İş planınızın bir parçası olarak işinizin vizyonuna karar vereceksiniz, yani hedefleriniz neler? 5 … 10 yıl sonra nerede olmak istiyorsunuz? Göreve geçmeden önce bunu yazın. Misyon, ürün ve hizmetinizin özelliklerini ve işlevlerini, hedeflemeyi planladığınız demografinin ayrıntılarını, önceki birkaç aşamada keşfettiğiniz benzersiz satış noktalarını vb. ayrıntılı olarak not ettiğiniz yerdir.

Ardından fiyatlandırma geliyor. Eşyalarınızı nasıl fiyatlandıracaksınız? Ürün fiyatlarının yeterince rekabetçi olması gerekir, böylece müşteriler markanızı rakiplerinizin yerine seçmeye meyilli olur. Ve ayrıca bundan faydalanmanıza yardımcı olması gerekir. Buradaki hedef, uygun fiyatlı ve kazançlı arasındaki o tatlı noktaya ulaşmaktır. İş planınızın son birkaç bölümü, pazar tanıtımına, amaçlara ve hedeflere ve eylem planlarına odaklanmalıdır. Ürününüzü nasıl ve nerede pazarlamak istediğinize, ulaşmak istediğiniz iş dönüm noktalarına ve aynı şeyi başarmak için atmayı planladığınız eyleme dönüştürülebilir adımlara karar verdiğinizde, iş planınız var demektir.

  1. Bütçe Tasarlayın

Bütçenizi oluşturmak, yeni bir iş kurmanın en önemli adımlarından biridir. Neye bulaştığınızı anlamanızı sağlar. Bütçeniz ideal olarak iş planınızın bir parçası olmalı ve üretim maliyetinden pazarlamaya, genel giderlerden vb. tüm tahmini masrafları içermelidir.

  1. Yapıyı Planlayın

Bu, bir isim seçmekten bir iş yapısına karar vermeye kadar işin özü üzerinde çalıştığınız adımdır. Tek kişilik bir işletme mi olacak? Ortaklara mı ihtiyacınız var? Burası ayrıca işletmenizi kaydettirdiğiniz, uygun lisansları aldığınız ve bir web sitesi ismi satın aldığınız yerdir.

  1. Finansmanınız Üzerinde Çalışın

İşinizi nasıl finanse edeceksiniz? Yedeklemek için yeterli birikiminiz yoksa, işinizi yatırımcılar tarafından finanse etmek için çalışmanız gerekecektir. İş planınız burada işinize yarayacaktır. Üretim maliyetleri, genel giderler, pazarlama vb. ile birlikte tahmini bir bütçe ekleyin ve fikrinizi yatırımcılara sunmaya başlayın.

  1. İşe Yarayan Bir Yer Bulun

Bu çok kolay görünebilir, ancak fiziksel mağazalara yatırım yapıyorsanız, kesinleştirmeden önce konumunuzu araştırmaya çaba gösterin. Belirli bir yerde bir mağazaya sahip olmak için uygun izinleri ve lisansı almak, diğerlerinden çok daha maliyetli olabilir. Ancak bu aynı yerler, demografik mağazalarınızın büyük bir bölümünün bulunduğu başlıca yerler olabilir. Şanslıysanız ve bunun için çaba sarf ederseniz, sadece uygun fiyatlı değil, aynı zamanda son derece az kullanılan bir yer bulabilirsiniz.

  1. Prototipler Oluşturun

Yeni bir iş kurmanın temel ama en önemli adımlarından biri, hiçbir şeyin geri bildirimden daha önemli olmadığını bilmektir. Müşteri geri bildirimi, yalnızca neyi doğru yaptığınızı değil, aynı zamanda tamamen yanlış yaptığınızı da bilmenizi sağlar. Ancak ürününüz beklediğinizden daha fazla kusurlu görünüyorsa endişelenmeyin. Beta test aşaması bunun içindir.

Ürününüzün veya hizmetinizin nihai tasarımına karar vermeden önce, aynısının prototiplerini oluşturun ve beta testi için dağıtın. Pazar araştırmasının bu kısmı son derece önemlidir, çünkü tüm paranızı resmi olarak ürünün son versiyonuna yatırmadan önce ürününüzdeki (varsa) sorunları gösterebilir. Beta testçilerinden aldığınız geri bildirimlerden verileri toplayın ve nihai sürüme karar vermeden önce iş planınızdaki ve ürün tasarımınızdaki kusurları ve başarısızlıkları kapatmak için kullanın. Büyük olasılıkla, bu aşama yalnızca sorunları tanımanıza yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda daha önce farkında olmadığınız belirli ürün USP’lerini de tanıyacaktır.

  1. Çevrimiçi Varlığınız Üzerinde Çalışın

Dünya internete taşındı ve markalar buna ayak uydurmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Milyonlarca e-Ticaret platformu ve sosyal medya kanalıyla dijital dünya, işletmenizin kaderini ilk ortaya çıktığı andan itibaren belirlemenize yardımcı olabilir. Bu nedenle, Instagram hesaplarından, Facebook sayfalarından markanızın tonunu, stilini ve duruşunu net ve özlü ayrıntılarla ortaya koyan özel web sitelerine kadar markanız için çevrimiçi bir varlık oluşturmaya çalışın. Markanızın çevrimiçi varlığının, potansiyel kullanıcıların zihninde markanızın silinmez bir imajını oluşturabileceğini unutmayın. Sosyal medya kanallarını iyi kullanın ve kapılarınızı ilk açtığınız günden itibaren işinizin popüler hale geldiğini görebilirsiniz.

  1. Pazarlamaya Yatırım Yapın

Büyük ve küçük tüm markaların promosyonlar ve pazarlama için ayrı bir fona sahip olmasının bir nedeni var. Ürününüzün kalitesi ikinci plandadır. Birincil olan, potansiyel müşterilerin zihninde yarattığınız imajdır. Ve pazarlamacılar tam da bunu oluşturmanıza yardımcı olabilir. Pazar eğilimlerini tahmin edebilir ve USP’ler oluşturmanıza yardımcı olabilirler.

www.readwrite.com