Reklamda da “Doğala dönüş”

Artık hiçbirimiz reklam görmek istemiyoruz fakat markalar reklam yapmak zorunda. Bu durumda ise iki tarafı da memnun edecek yöntem olarak “doğal reklamlar” karşımıza çıkıyor. Yani, içeriklerin kullanıldıkları mecrayla entegre edilerek doğal görünmesi ve reklam gibi değil de içerik olarak hissettirilmesi gerekiyor. Bunun en basit yöntemi ürün yerleştirme. Dizinin ortasında karşımıza çıkan Coca Cola reklamı yerine, dizideki başrolün içtiği Coca Cola’yı görmek gibi. American Idol yarışmasındaki jürilerin Coca Cola bardağından içmelerini bunun en iyi örneği olarak gösterebiliriz. Reklamda sıcak bir havada seksi insanlara buz gibi içecekler içirmek ve açılan tenekenin sesi artık işe yaramıyor.

Ülkemizde puhutv’de gösterilen Fi dizisinde çok fazla gördüğümüz ürün yerleştirmeler de, gerçek zamanla entegre olarak kullanılıyor. Dizideki Can Manay karakterinin sabah koşusu esnasında giydiği Adidas’ın son model koşu ayakkabısının farklı kadrajlarda gösterilmesini ya da Samsung’un yeni çıkan telefonunun etkileyici özelliklerinin izleyiciye sunulmasını bu duruma örnek verebiliriz.

İçeriklerden ayrılamayan doğal reklamları Onedio sitesinde de görüyoruz. İlk bakışta farkedilmeyen bu doğal reklamlarda, “normal” bir içeriği okuyoruz ama yazının en sonunda içerik ile bağlantılı bir ürün veya marka görüyoruz. Onedio, bu tarz reklamları içeriklerinde sık sık kullanıyor. 

Mobil entegrasyonu

DoubleClick (Google araştırma blogu) araştırmasına göre 2017 yılındaki trafik sonuçları, kullanıcıların doğal reklamlara tıklama oranının, geleneksel reklamlara göre iki kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

Buradaki amaç okuyucuya ürün tanıtmaktan çok, ilgisini çekecek içerikler üretmek olarak karşımıza çıkıyor. Bu sayede marka ve tüketici arasındaki bağ kuvvetlendirilerek, daha uzun süreli ilişkiler yaratılıyor.

Doğal reklamların bir diğer faydası ise, gün geçtikçe artan mobil ortamlara daha uygun olmaları. Buna dikkat ederek, kullanıcıların ekranları ile uyumlu reklam hazırlamak, önemli ve kaliteli görseller ile zenginleştirmek gerekiyor.

Bu reklamları nasıl hazırlamak gerekiyor?

İlk olarak; hangi kanal ile sunulacağına karar verilmeli. Hedef kitle düşünülerek, içeriği en etkili iletebilecek platform seçilmeli. Linkedin gibi sosyal ağları kullanmak mı, yoksa online blogları kullanmak mı, o spesifik içerik için daha etkili olur? İçeriğin herhangi bir platformda doğal görünmesi gerekiyor. Kozmetik reklamını, ekonomi odaklı bir bloga koymak doğal görünmez.

İçeriğin aynı zamanda platformda yer alan diğer içeriklerle uyumlu olması ve arada reklam gibi görünmemesi zaten asıl amacımız olmalı.

Ama en önemlisi de hedefimiz reklam yapmak olduğu için dikkat çekmek zorundayız. Zamanın gittikçe değerlendiği günümüzde, her içeriğin okuyucunun zamanına değiyor olması şart. İlk birkaç saniye içinde başlıkla okuyucuyu tavlamak gerekiyor.

Kaynaklar:

medium.com

marketingland.com

doubleclick-advertisers.googleblog.com

www.forbes.com