‘’Yaani’’ Türkiye’nin yerli arama motoru mu var?

Turkcell geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin ilk yerli arama motoru Yaani ’yi kullanıma sundu. Arama motorunun tanıtım etkinliğinde “Yaani ile Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalacak” diyen Kaan Terzioğlu, ülkenin kendi arama motoruna sahip olması sayesinde hassas bilgilerin de kontrol altında tutulabileceğini belirtti.

Yaani, Turkcell ile Yandex’in ortak çalışması

Türkiye’deki verilerin %97’sine sahip olan Google’ın ülkedeki tek rakibi Yandex’ti. Aralarındaki sıkı rekabetin ardından Türkiye pazarında yerel bir şirketle ortak bir çalışmaya girmeye karar veren Yandex, pazardaki payını arttırabilmek için Turkcell ile ortak oldu. İki dev şirket 2,5 yıllık çalışmalarının ardından Yaani’i kullanıma sunmuş oldu.

‘’Yaani’’ avantajları neler?

Yaani şimdilik Google Playstore ve App Store’dan indirilebiliyor. İndirildikten sonra ilk kullanımda Turkcell, kendi kullanıcılarına bir haftalık 1 gb internet hediye ediyor. Yaani’de yapılan aramalar kullanıcılılarının internet paketlerini yemiyor. Turkcell dışındaki operatörlerin kullanıcıları da Yaani’yi kullanabiliyor. Arama motorunun hemen altında yeme-içme, haberler, hava durumu ve filmler sekmesi var. Bu sekmeler kullanıcının konumunu kullanarak kendisine en yakın yerleri sıralıyor. Veri tabanı Türkçe olduğu için Yaani Türkçe’nin farklı dilbilgisi yapılarını algılayabiliyor, bu da ülkenin her bölgesinde kullanıcıların kolay arama yapabilmesini sağlıyor. Aile koruma modu ve gizli mod sayesinde kullanıcılar internette güvenli dolaşım sağlayabiliyor. Yaani kullanılarak yapılan aramalar sayesinde Türkiye’nin veri bilgisi Türkiye’de kalıyor.

Etkinlik gecesinde yeni projeleri Yaani’nin günden güne popüleritesini arttıracağını belirten Kaan Terzioğlu, Fizy’nin kullanımının ülke genelinde Spotify’ın 3 katına çıktığını, Lifebox’un ise Dropbox’ı çoktan geçtiğini, Bip Messenger’ın da Whatsapp Messenger ile kıyaslandığında 1/3 kullanım oranına ulaştığının da altını çizdi.

Peki kullanıcıları Yaani hakkında neler diyor?

Yaani’yi indiren Android kullanıcıları şaşırtıcı bir sürprizle karşılaşıyor. Yaani üzerinde sekmeler açan kullanıcılar, sayfa değiştirirken Google logosu ile karşılaşıyor, bu da akıllara Google’ın Yaani üzerinden verileri çekip çekmediği sorusunu getiriyor. Bir diğer sorun ise gizli arama ile yaptığınız aramalardan sonra uygulamaya tekrar girdiğinizde gizli arama sayfasının kapanmıyor olması. Bu da ‘’gizli arama modu’’ nu pek de gizli kullanamadığınız anlamına geliyor. Kaan Terzioğlu’nun tanıtım etkinliğinde belirttiği üzere Yaani’nin oluşturulması 2,5 yıl sürdü, peki Yaani ‘’gerçek’’ bir arama motoru mu?

Türkiye’nin ilk internet ağını oluşturan ve ilk internet servis sağlayıcısı olan Anadolu.net’in eski genel müdürlerinden Atıf Ünaldı, geçtiğimiz haftalarda konuya açıklık getiren birbilgilendirme yaptı. Veri toplama ve depolama işlemi oldukça maliyetli olduğundan şirketler iki tekniğe başvuruyor; bunlardan birincisi zaten kurulu olan bir ağı ve deposu olan şirketlerden veri satın almak. Diğeri ise uygulamanın kendisi içinde aranan kelimeyi diğer arama motorlarında arayarak karma bir liste olıuşturması ve kendi ekranında kullanıcısı ile paylaşması. Özellikle Android kullanıcılarının sayfa değiştiriken Google logosu ile karşılaşması akıllara bu iki olasılığı getiriyor. Bunun yanı sıra tanıtım gecesinde Terzioğlu, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde kurdukları veri merkezini Türkiye’nin en büyük veri işlem merkezi olarak ilan ederek yerli arama motorunu İstanbul ve Ankara’da açacakları veri işlem merkezleriyle destekleyeceklerini de belirtmişti, görülen o ki Yaani yapılan iddialara rağmen günden güne büyüyecek fakat sonunda notunu kullanıcıları verecek.

Kaynaklar
www.businesswire.com
www.yaani.com.tr