Twitter içerik planlama yöneticisi Kunur Patel, içerik yönetimini anlatıyor

İçerikle pazarlama firması NewsCred, ABD’de gerçekleştirdiği #ThinkContent turunun Chicago durağında  Twitter’ın İçerik Planlama Müdürü Kunur Patel’le bir söyleşi gerçekleştirdi. Patel’le yapılan ve sosyal medyayla ilgili strateji geliştirenler açısından ufuk açıcı bulduğumuz bu söyleşinin tam metnini aşağıda bulabilirsiniz…

Kunur Patel işini bir Tweet formunda (yani en fazla 140 karakterde) nasıl anlatır?

Dünyanın en büyük ajans ve markalarına içerik stratejilerini ve görsellerini nasıl geliştirebilecekleri konusunda danışmanlık yapıyorum

Bize biraz içerik pazarlamasındaki geçmişinizden bahseder misiniz?

Ad Agein eski muhabiri olarak orada hızlı içerik üretimi ve haber odası dinamikleri konusunda deneyim kazandım. Daha sonra, Percolate’in ilk marka stratejisti olarak müşterilerin sosyal içerik stratejilerine yazılım entegre etmelerinde yardımcı oldum. Starcom’da da medya satın alma ve planlama konusunda çalıştım. Oradaki deneyimim, satın alınan medya alanları ve dağıtımının ne kadar önemli olduğunu görmem açısından eşsizdi. Soruyu biliyorsunuz; iyi içerik kimse görmediğinde bile ‘iyi’ midir?

Markalar size ne çeşit amaçlar ve sıkıntılar doğrultusunda başvuruyor? Daha iyi Twitter içerikleri geliştirebilmeleri için nasıl stratejilerle yardımcı oluyorsunuz?

Müşteriler bize Twitter stratejilerini belli bir amaç doğrultusunda iyileştirme konusunda başvuruyorlar. Örneğin, bazı müşteriler günlük içeriklerde insanlarla nasıl bağ kurabileceklerini öğrenmek için ya da uzun dönem kampanyalar veya büyük etkinlikler için içerik planı hazırlama konusunda yardım istiyor. Bazıları ise hali hazırda Twitter’da paylaştıkları içerikleri bir üst kademeye çıkarmak için teknik ve öneri isteğinde bulunuyor. Biz de bu konular etrafında tartışıyoruz, atölyeler ve beyin fırtınasıyla yeni fikirler üretiyoruz. Bunu yaparken çok keyif aldığımızı söyleyebilirim – bunları yaparken bir sürü kırtasiye malzemesi ve renkli kalemlerle çalışıyorum.

Twitter’ı markalar için bu kadar iyi bir platform yapan nedir?

Twitter harika bir platform çünkü markaların gün içinde ve etkinlikler sırasında müşterileriyle etkileşim içinde olmasını sağlıyor. İçerikle başlayalım. Kısa zaman önce Twitter Anlar’ı (Twitter Moments) başlattık. Bu, Twitter içinde günün en önemli gelişmelerine ait Tweet’leri derlenen güncellemeler şeklinde sunan bir ek bölüm. Anlar; fotoğraf, video, Tweet’ler ve Vine’lar gibi çeşitli kaynakları kullanarak çok değişik bakış açıları üzerinden hikayeler anlatıyor. “Twitter Anlar” aracılığıyla Güney Carolina’daki sel olayı gibi dokunaklı, MLB Playoff gibi yüksek enerjili spor anlarına ve Kuzey Işıkları gibi şahane ve eşsiz anlara tanık olduk. Neyle ilgileniyor olursanız olun, Twitter benim, sizin, haber kanallarının, ünlülerin, siyasetçilerin ve daha fazlasının dahil olduğunu bir dünya içerik içinden en heyecan vericilerini paylaşıyor. Yakında markalar da Twitter üzerinden kendi Anlar’ını paylaşma şansına sahip olacak.

Yani bu bir konuşma başlatmak ya da ona dahil olmak gibi bir şey, öyle mi?

Evet. Basitçe söylemek gerekirse, Twitter dışında markaların canlı etkinlikler sırasında insanlarla bu denli verimli etkileşim kurabileceği başka bir platform yok. Olimpiyatlar ya da Dünya Kupası gibi global etkinliklerden, Ulusal Kahve Günü gibi kültürel tatillere, etkinliğin boyutu fark etmeksizin insanların etkinliklerin nabzını tutmak ve konuşmaya dahil olmak için gittikleri yer Twitter. Aynı zamanda artık markalar da yeni etkinlik hedefleme özelliğiyle birlikte sadece bir tıkla, bir etkinlikle ilgili atılan ya da etkileşimde bulunulan Tweet’ler sayesinde insanlara ulaşabiliyor. Böylece markalar da gün içinde insanlarla bağlantı kurabiliyor. Her bir Tweet, pazarlamacıların üstüne atlayabileceği, niyet ya da ilgiyi gösteren güçlü bir işarettir. Örneğin, her gün, milyonlarca insan aç olmakla ilgili Tweet atıyor. Eğer bir yiyecek markası ya da restoransanız insanlara ulaşmak için bundan daha iyi bir fırsat olamaz.

— Samsung Mobile (@SamsungMobile) June 11, 2015

Markalar içeriklerini, insanları var olan içeriğe yönlendirecek şekilde mi düzenlemeli, yoksa özellikle Twitter için mi yaratmalı?

Twitter’a özel içerik yaratırken en önemlisi mobili göz önünde bulundurmaktır – aktif kullanıcılarımızın %80’ini mobil kullanıcıları oluşturuyor. Bu sebeple hipnotik etkiye sahip Vine’lar ve canlı yayın yapan Periscope, yaratıcı içerik üretmede pazarlamacılar için çok önemli platformlar. Mobil aygıtlarla, mobil aygıtlar icin oluşturulmuş hikayeler anlatmanızı sağlıyorlar. Bununla birlikte, markaların sınırsız kreatif kaynaklara sahip olmadığını görüyoruz, bu nedenle Twitter’da var olan malzemeleri arttırmayı hedefliyoruz. Video düzenleme, metin yazma, görsel filtreleme ve kolaj yapma özellikleri sayesinde markalar Twitter zaman tünelinde içeriğin harikalar yaratmasını sağlayabiliyor. Örneğin, @SamsungMobile, uzun bir reklam filminden sahneleri birleştirerek Galaxy S6’nın özelliklerini gösteren GIFler yarattı.

Aynı zamanda, markalar kötü Tweet’leri önlemek adına ne gibi bilgilere sahip olmalıdır? Paylaşabileceğiniz önerileriniz var mı?

Aslında her şey temel prensiplere dayanıyor: markanın sesi ve izni. Markanızın içeriği, markayı bir şekilde pozitif nitelikleri ya da önemli yarar noktalarını gösterecek şekilde ilerletmeli. Özellikle gerçek zamanlı bir içerikle ilgili kendinize her zaman şu soruları sorun: Benim markam nerelerde bulunmaya izin veriyor? Bu an benim izleyici kitlem için önemli mi? Bu canlı etkinliği üstlenebilecek bir sponsorumuz var mı? Bu, rakiplerin önüne geçmek için bir fırsat mıdır? Eğer cevabınız evet ise bunlar ilerlemek adına oldukça iyi göstergelerdir. Sıra içeriğinizi değerlendirmeye geldiğinde, markanızın anlamlı, kendine değer katan ve zevk veren bir yolda parladığına emin olun.

 Twitter içeriği güçlendirmede ve dağıtmada gerçekten nasıl yardımcı oluyor?

Twitter’da markalar, dünyanın en iyi yayıncılarıyla anlaşıp sponsorlu içerikler paylaşabiliyor, ya da bazı durumlarda Amplify programımız sayesinde kooperatif içerik üretiminden yararlanıyorlar. Markalar aynı zamanda, Vine fenomenleri gibi çılgın sayıda takipçileri olan kişilerle markaları birleştiren bir program olan Niche sayesinde, sosyal içerik üreticileriyle beraber çalışabiliyor. 3.4M takipçiye sahip olan Vine fenomeni Robby Ayala, futbol sezonu sırasında DiGorno için çok fazla etkileşim alan Vine serileri yayınladı.

Sürekli olarak öne çıkan marka örnekleri verebilir misiniz?

Twitter’da kişisel olarak en sevdiğim markalardan biri @Tide. Markalarına karsı dürüst olma konusunda ve günlük, canlı Anlar yaratma konusunda harikalar. Game of Thrones hakkında, Super Bowl hakkında ya da Uluslararası Bacon Günü için Tweet atıyor olmaları fark etmiyor: Tide her zaman temel amacına hizmet edecek şekilde mesajını veriyor: ‘’Tide lekeyi çıkarır.’’ Onlarca yıllık bir marka olmalarına rağmen, fenomen programlarına veya eğlenceli #LaundryDay GIFlerine bağlı kalıyorlar. Aynı zamanda #TideKeepsies adlı bir servis için de içerik ürettiler ve bununla insanlara boş şişeleri nasıl birer sanat projesine dönüştürebileceklerini gösterdiler.

Kaynak: Q&A With Kunur Patel, Twitter’s Manager Of Content Planning

Yorum yapın