Sosyal medya içeriği stratejisi : küçük işletmelere yönelik 4 kritik soru

Son 10 yılda sosyal medya kullanımı işletmeler için bir zorunluluk haline geldi. Artık tüm işletmeler kendi Facebook ve Twitter hesaplarına sahip, üstelik hepsi de kendi içeriğini yaratıyor. Fakat bu işletmeler kendi içeriklerini yaratırken hedef ve amaç belirleme aşamasını atlıyor. Böylece sonuç ne mi oluyor? Azaltılmış etkiler.

Neden mi sosyal medyadasınız? Cevabınız olması gerektiği halde önceden belirlenmiş bir amacınız ve hedefiniz yoksa sosyal medya varlığınızı yeniden gözden geçirmenin tam zamanı.

İçerik, başarılı bir sosyal medya stratejisinin özünü oluşturur ve genellikle paylaşımlar aracılığıyla ulaşmak istediğiniz hedefler ile iç içe olur. İşte, hedefleriniz ile bağlantı kurmanıza ve sosyal medyada başarılı olmanıza yardımcı olabilecek dört önemli strateji sorusu:

 Sosyal medya içerik stratejisini yeniden değerlendirmek  

1.Tüketiciye ulaşmak ve yeni pazarlara erişmek için hangi içeriği kullanabilirim?

Üç ana kitle gruba yönelik içeriklere ihtiyacınız var:

Müşteriler

Bir CMO raporuna göre, devamlı müşterilerin oranı %60 ila %70 arasında iken bu oran yeni tüketicilerde %5 ila %20. Bu durum, mevcut müşterilerin ilgisini çekerek gelirinizin iki katından fazlasını sağlayabileceğiniz anlamına gelir ve bunun gerçekleşmesi için sosyal ağlar vazgeçilmez bir alan.

Yeni Pazarlar

Dünya nüfusunun yaklaşık olarak üçte ikisine sosyal ağlar aracılığıyla ulaşılabilir. İşletmenizi büyütmek için yeni pazarlar arıyorsanız bu ağlar size yardımcı olabilir.

Potansiyel Çalışanlar 

Linkedln’in işe alıma yardımcı olma konusundaki etkisi zaten biliniyor, buna ek olarak Facebook geçtiğimiz günlerde Job Posting (iş ilanı) özelliğini başlattı. Birçok küresel işletme bugünlerde işe alımlarda sosyal medyadan ciddi şekilde yardım alıyor.

Yukarıda belirtilen grupların her birinde hedeflenen içerik, temelde farklılık gösterebilir ve her birine bilinçli olarak odaklanmadıkça içeriğiniz etkili olmayacaktır.     

2.Rakiplerim hedeflerine ulaşmak için hangi içerikleri kullanıyor? sosyal medya içerik stratejisinden neler öğrenebilirim?  

Dijital dünyayla ilgili en önemli şey şeffaflık. Müşteri edinmek için kendiniz denemeden önce rakiplerinizin neler yaptıklarına bakabilirsiniz. Birkaç analitik araç, bu işlevselliği rekabetçi araştırma olarak sunmakta. Sektörünüzdeki anahtar kelimeleri izlemek için Google Alerts gibi uzantılar kullanabilirsiniz.

Kendinizi sadece ait olduğunuz sektör rekabetiyle sınırlandırmamalısınız çünkü başka sektöre ait şirketler de size ilham verebilir. Örneğin, spor salonu ve yoga salonu farklı işletmeler halinde olsa bile ikisi de aynı kitleyi hedef alır bu nedenle her ikisi de organik gıda ve sağlıklı beslenme hakkında içerik oluşturabilir. 

3. Meslektaşlarım, ortaklarım ve potansiyeller hangi ağlar üzerinde? Kimlere/nelere bağlılar? 

İş arkadaşları ve üst düzey yöneticiler sosyal paylaşım ağlarında her zaman etkin olmalı. Bu şekilde erişebilirlik havası yaratılırken olası tüketiciler ve çalışanlar kendilerini şirkete bağlı hisseder. Sosyal medya kullanıcıları artık şirketlerin sosyal medya kullanımlarına olan güvenlerini kaybetti bu nedenle iş arkadaşlarınız, ortaklarınız, tüketicileriniz olabilecek ortak bağlantılar onlara güvenlerini geri kazandırabilir. Bu işi yapacak kişileri ve sosyal ağlar üzerinde sizi savunan kişileri tanımlarsanız başarılı bir kulaktan kulağa pazarlama uygularsınız. Bu savunucuları hareketi geçirmenin en önemli yolu ise kendileri tarafından paylaşıldığında içeriğin anlaşılması.

Google’ın URL oluşturucusunu kullanarak benzersiz URL’ler oluşturabilir ve bunları savunucularınız ile paylaşabilirsiniz.

4. Sosyal medya içeriği toplama, organize etme ve yönetme için hangi yazılımı kullanabilirim? 

2017 sosyal medya pazarlama trendlerine göre, küçük işletmeler pazarlama otomasyonu yazılımına daha çok yatırım yapacak. 

Sosyal medya içeriğinizi çevrimiçi olarak yönetmenize yardımcı olacak birkaç araç bulunuyor. Örneğin, Google, içeriklerinizi çevrimiçi olarak saklamanıza ve takım arkadaşlarınız ile paylaşmanıza olanak sunuyor. Çevrimiçi içerik depolayarak, dosyalarınızı indirmek ve karşıya yüklemek ile zaman kaybetmezsiniz.

Blog yayınları, grafikler, infografik ve e-kitap oluşturmak için Google Dökümanar, E-Tablolar ve Slayt uygulamalarını kullanabilirsiniz. Görüntüleri ve dosyaları Dropbox ile depolayabilir, bunları sosyal medya yöneticinizle paylaşabilirsiniz.

Unutmayın, içerik oluşturmaya başlamadan önce amacınızı ve hedeflerinizi analiz etmek ve sosyal medya pazarlama planınızı yapılandırmak her zaman iyi bir fikir.

Kaynak: smallbiztrends.com