SEO için bilinmesi gereken 5 temel araç

Bildiğiniz gibi arama motorları pazarlaması, yani bilinen adıyla SEM, pazarlama dünyasında çok hızlı büyüyen ve birçok işletmenin başvurduğu kaçınılmaz bir gerçek olmuştur. Uzmanlar 2020’ye kadar işini dijital dünyaya taşımayan işletmelerin batacağını söyledikten ve bu konuda sağlam argümanlar ve veri analizleri sunduktan sonra iş dünyası kendini dijital dünyaya adapte etmeye başladı. Günümüzde e-ticaretin Dünya’da olan büyümesi Türkiye dolaylarında da bir hayli yüksek. 10 sene öncesine kadar B2C ve C2C dijital oluşumlar küçük işletmelerden oluştuysa da şimdi her biri birer plazada boy gösteriyor ve milyon dolar kazanım elde ediyorlar. Klasik bir internet kullanım verisi sunmak istemiyorum çünkü bu verilere her yerden kolaylıkla erişebilirsiniz ama çarpıcı bir istatistik sunabilirim.Araştırmalara göre internete ulaşabilen insan sayısı tuvalete erişebilen insan sayısından 3 kat fazla ve uzmanlar 2020 yılında Dünya’da olacak olan 8 milyar insanın %100’ünün internet erişimi olabileceğini savunuyor. Peki bu eksende , internette arama motorları otoritesini %95’in de üstünde tekelleştirici bir çoğunlukla elinde bulunduran Google boş durur mu ? Her yeni değişimin öncüsü ve garantörü olan Google, arama motorları pazarlaması dünyasında adından sıklıkla söz ettiriyor.Bugün internette arattığınız her kelime, Google algoritmasına takılıyor ve trafiğini arttırmak isteyen internet siteleri Google’un algoritmasını doğru bir şekilde kendi düzlemlerine oturtabilmeleri için, doğru SEO yapabilmenin yollarını arıyor.

İşte bu noktada SEO konusunda size yardımcı olacak 5 aracı sizler için derledim.

1- Semrush

Semrush, web portalda yerini almış tüm alan isimlerinin, sem performanısını ölçümleyebileceğiniz önemli bir sem aracı. Organik aramalardaki seçilen kelimelerin analizini, pozisyonlarını ve pozisyon değişikliklerini ayrıca rakiplerinizin anahtar kelimeler üzerindeki performansını ölçümleyebilirsiniz. Ayrıca verdiğiniz display, video, backlink reklamlarının performansını ölçümleyebilir. Gelecekteki dijital kampanya iletişiminizi aldığınız sonuçlara göre şekillendirebilirsiniz.Ayrıca anahtar kelime analizi de yapan bu araç hangi kelimenin ne kadar popüler olduğunu saptayabiliyor.Maalesef kullanıcılara ücretli olarak sunulan bu aracı, deneyimleyebilmeniz için sistem size belirli bir süreye kadar izin verebiliyor.

2- XML Site Haritası

Bugün birçok internet sitesi ve seo konusunda aksiyon almaya çalışan birçok kuruluş , belki de google’un en önemli materyalini es geçiyor. Google algoritmasında benim road runner’a benzettiğim bir robotu var bu robota arama motoru robotu “crawler” denir. Bu arama motoru eskiden sizin tüm internet dizinlerinizi inceliyor ve teker teker tüm sekmelerinizde aksiyon alıp, performansı ölçüyor ve Google’a tanımlıyordu.Fakat düşünün milyonlarca internet sitesi var ve hali hazırda bir robot da olsa bunu gerçekleştirmesi bir hayli uzun sürüyordu.İşte bu noktada google XML site haritalarını web sitelerine tanıttı. Artık siz XML kodlarla web sitesinizin kodlarını tıpkı bir örümcek ağına benzeyen haritanıza örüyorsunuz; daha doğrusu WordPress gibi cms araçlarında bunun otomasyon halini aktive ediyorsunuz. Google crawler robotu da bu harita aracılığıyla hızlı bir şekilde sitenizi okuyup Google’a bildiriyor.Örneğin birçok web sitesi sistemi gibi siz de WordPress sistemini kullanıyorsanız mutlaka XML site harita uzantısını aktive edin.

3- Ahrefs

Tıpkı semrush gibi bir başka sem aracı olan ahrefs, SEO uzmanlarının en çok tercih ettiği araçlardan bir tanesidir.Linklerin performansını, rakiplerinizin arama performanslarını, günlük anahtar kelime perfmonslarını ölçümleyebileceğiniz ve ayrıca işinize yarayabilecek alternatif içerik siteleri keşfedebileceğiniz “content explorer” sekmesi oldukça kullanışlı ve işinizi geliştirmenizde size yardımcı olma ihtimali yüksek.

4- Whois.com.tr

SEO’nun en önemli operasyonlarından biri de bir internet sitesinin backlink dağıtmak için aynı IP adresinden açtığı diğer internet sitelerini erişime sokmaktır. Buna örnek olarak; hatırlarsanız birkaç sene öncesine kadar film izlemeyle alakalı 10’larca farklı isimle açılmış fakat içeriği neredeyse birbirinin aynı birçok paravan internet sitesi vardı. Google bu durumun farkına vardı ve algoritmasında birtakım hamlelere giderek aynı IP adresinden açılan internet sitelerini birbirine backlink dağıttığı zaman sayfa rütbe puanını düşürüyor ve seo konusunda kısır bırakıyor.İşte bu noktada backlink vermek istediğiniz ya da almak istediğiniz alan isminin ip adresini whois.com.tr ile kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

5-  Google Disawow

Bugün binlerce internet sitesinin en büyük problemi de web korsanları tarafından gizli bir şekilde aldıkları spam backlinklerin, sitelerinin rütbe puanını düşürmesi ve SEO olarak geride bırakmasıdır. Google bu problemin farkına vararak “disawow” aracını ortaya koydu.Siz de bu araçla sitenizin içindeki spam backlinklerini silebilir bu sitelerden gelecek herhangi bir backlinki engelleyebilirsiniz.

Unutmayın arama motorları pazarlamasında yani bilinen adıyla SEO’da uzmanlaşmanın temeli kesinlikle Google’ın dinamik algoritmasını iyi hazmetmekten ve değişen trendleri iyi takip edebilmekten geçiyor.Siz de internet sitenizin Google’da üst sıralara yerleşmesini istiyorsanız bunu başarmak zannettiğiniz kadar zor değil.