Mobil oyunların yeni trendi Microtransaction

Günümüz mobil oyunları, oyun üreticileri daha fazla para kazanmanın yolunu Microtransaction yöntemi ile oyunlarını evrimleştirmiş oldular.

Nedir Microtransaction ?

En kısa  şekilde özetlemeye çalışırsak, bir oyuna fazladan eklenilecek yeni içerikleri para karşılığında satın alıp oyunda varacağınız hedefe daha kolay ve daha hızlı geçme yani ekstra özelliklere sahip olma yöntemidir.

Peki bu basit yöntem nasıl oldu da tüm oyun firmalarının son zamanlarda tercih ettiği bir trend oldu?

Mobil oyunaların kullanıcı kitlesi, yıllar geçtikten sonra anlaşıldı ki “free” yani ücretsiz oyunlara daha ilgili, yani kullanıcılar oyunu indiririm güzelse kalır, sıkıcıysa silerim düşüncesindeler.

Hiç mobil uygulama marketlerinde son seneler, en çok indirilen oyunlarda ücretli bir oyun gördünüz mü?

Yıllar geçtikten sonra App Store ve Google Market tarafından ücret verilmeden edinilen oyunlar paralı oyunlara göre çok daha sattı ve daha geniş kullanıcı kitlesi oluşturdu, örnek oyunlar: Clash of Clans, Modern War, Crash Royale, Candy Crush… Geliştiriciler ücretsiz oyunların cazibesini farkettikten sonra para kazanma yöntemlerini oyun içi satın alabileceğiniz ek içerikler satarak para kazanma yöntemini geliştirdiler. Şuana kadar çok masum gibi görünse de bu yöntemle oyunculara bir hikaye veya macera satmak yerine artık taş, oyun içi para, hızlandırıcılar gibi ek içerikler satarak kullanıcıları almaya cezbetme ve oyun içindeki bölümleri daha kolay geçmek için veya oyuna devam edebilmeniz için kullandırtıyorlar.

Hırs Yaratmak   

Örnek vermek gerekirse size o oyunda bölümü geçmeniz için gerekli olan puan veya parayı 20 saat uğraşıp geçmek yerine oyunun kendi içerik marketinden satın alacağınız hızlandırıcılar veya özelliği olan taşlar vererek hedefi 5 dakika içinde geçmenizi sağlayacak bir yöntem. Gün geçtikçe haber sitelerinde oyuna 2 milyon dolar yatıran adam veya ailesinden habersiz mobil oyunlarda kredi kartından çekim yapan çocukların haberlerini görüyoruz bunların nedeni artık oyunların hırs yaptırmak için çıkması. Eski oyunlar gibi macera veya hikaye anlatımı trendi bitti böylece. Tabii başka oyunlar size sadece Microtransaction seçeceği değil oyun üzerinden reklam seyrettirme yöntemini de kullanıyorlar, bu da son yıllarda hayatımıza giren bir özellik. Bölümü geçmek için oyun içindeki hakkınız bitmişse oyun size reklam izleyip hak verme yöntemini de bir seçenek olarak sunuyor.

Değişim

İlk çıktığında paralı olarak çıkan çoğu oyunun ücretsiz bir hale geçip yapımcıların Microtransaction içerikleriyle donattığı çok oyun olmuştur. Bir diğer yandan oyun dışında da bu yöntemi kullanan çok program var örnek vermek gerekirse mobil telefon üzerinden fotoğraf düzenle uygulamaların çoğunun bir “Lite” bir de “Premium” içerikleri var tabii ki bunlar oyunlara göre daha kabul edilebilinir veya tahmin edilebilinir. Mobil oyunların son yıllardaki trendi Microtransaction yönteminin oyunları nasıl etkiledi bunu yorumu kişiden kişiye değişebilir tabii ki üreticiler para kazanmalı fakat bunları gizli bir şekilde veya hırs yaratarak oyun içi paralı içeriklere bağımlı hale getirmesi kötü sonuçlar doğurabiliyor.