Marka oluşturmanın temel özelliği nedir?

Küçük bir işletme sahibi iseniz, işletmenizi büyütmek için ana hedefin markanızın güvenirliliğe sahip olması ile ilgili olduğunu unutmamanız gerekir. Günlük satışlarınıza yoğunlaşmanın yerine, belirlediğiniz hedef kitlesinin işletmenize sadık kalabilmeleri üzerine çalışıp onlara bir hikaye yaratmalısınız.

Bir gün çok çarpıcı bir ürününüz olsa da, güçlü marka kimliği oluşturmak, ürününüz o dönemde artık kullanılmasa dahi size müşteri bağlılığı ve sadakati sağlar.

Neye marka deriz?

www.forbes.com‘ a göre “Markalar, vaat olarak verilen, bir araya getirilen psikoloji ve bilim arasında bir karışım. Markalar, insanlara kalite, güvenilirlik ve deneyim sunuyor”.

Bir marka kimliği, bir çok farklı faktörden oluşur. Bunlar;  şirket adı, logo, slogan, pazarlama materyalleri gibi günlük hayatınızdaki her türlü eylemi içerir.

Marka yaratmanın üç temel adımı neler?

Marka kimliğini yaratmanın ilk adımı, potansiyel müşterilerinizin kimliğini belirlemekten geçer. Bu grup hedef kitlenizi içerir. Bu bireylerle bağlantı kurmaya başlamadan önce, yaş grupları, konumları, toplumsal cinsiyetleri, medeni halleri, alışverişteki trendleri, gelirleri, hobileri neler diye detaylı bir araştırma yapmanız gerekir. Ana müşteri tabanınızı ne kadar çok bilirseniz, onlara pazarlama stratejisi oluşturmanız bir işinizi kolaylaştırır. Örneğin emekli olanların, emeklilik gelirlerini daha iyi yönetebilmelerine yardımcı olacak bir yazılım, program geliştiriyorsanız onlara Y kuşağı hedef kitlesini içeren “ gösterişli” bir program geliştirmemelisiniz.

Rakip araştırması

Niş pazarınızla bağlantılı kalabilmek için rekabette öne çıkmanız gerekiyor. Bunu yapmanın yolu ise, marka imajı oluştururken rakiplerinizi araştırmak ve bu araştırmaya düzenli olarak devam etmeniz gerekir.

Endüstrinizdeki diğer oyuncuların (rakiplerin) kim olduklarını ve mesajlarını nasıl hazırladıklarını bilmek sizin için faydalı olacak.

Güçlü bir marka kimliği oluşturmak için, kendinizi rakip işletmelerden ayırabilmeniz gerekir. Bu nedenle, onlarla ilgili elinizden geldiğince her şeyi bilmeniz gerekir.

Rakiplerinizin web sitelerini nasıl tasarladıklarına, hangi ürün ve ya hizmetleri sattıklarına, sundukları açıklamaları nasıl yazdıklarına, kendilerini nasıl pazarladıklarını not alın. Rakiplerinizden hiçbirinin henüz çözemediği bir sorunu bulursanız, bu sizin pazar alanınızda  kimliğinizi oluşturmak için  en büyük avantajınız  olacak.

Tutarlı olun

Hedef kitlenizi belirledikten ve rekabeti araştırdıktan sonra marka kimliğinizi hazırlama zamanı. Bu işlemin sırrı, işletmeniz hakkında ortaya koyduğunuz tüm mesajlaşmalarda tutarlı olmaktan geçer. Hedefiniz için zekice marka bilinci oluşturmayı düşünün. Online (çevrimiçi) televizyon ve mağazaların tüm reklamlarında beyaz zeminler, parlak renkler, basit tasarımlar ve bunların kırmızı ve beyaz logoları bulunur.

Kaynaklara göre, tutarlı bir marka kimliğine sahip olmak, “bir tüketici, marka logonuzu gördüğünde, aklında bir soru kalmadan bir sonraki satın alma işlemini yapmayı düşündüğünü” söylüyor.

Müşteriler, şirketinizde tutarlı olmanıza güvenebileceklerini düşündükleri zaman, işletmenizle uzun vadeli başarılı bir iş sağlayan duygusal ilişkiler kurabilirler!

Kaynak: http://www.business2community.com