İnovasyon Haftası’nda öne çıkan yenilikler

Türkiye İnovasyon Haftası’nın 5’incisinin İstanbul ayağı İstanbul Kongre Merkezi’nde yapıldı. İnovasyon Haftası’nda katılımcılar bir çok teknolojiyi tanıma ve bu teknolojileri deneme şansı yakaladılar.
Fuar alanında; kendi inovasyon hikayelerini anlatmaya gelen konuşmacıların yanı sıra TEB sponsorluğunda olan “RE-PLAY” Sporun Geleceğini Keşfet etkinliği, Turkcell Digital Zone etkinlikleri düzenlendi. Bunların dışında, fuarda Türkiye’nin dört bir yanından gelen üniversiteler de kendi yaptıkları inovasyon ve teknolojileri sergileme ve tanıtma imkanı buldu.
Peki fuarda göze çarpan ve öne çıkan inovasyonlar neler? Şimdi hep beraber bunlara bir göz atalım;

Zapata Racing kurucusu Franky Zapata

Geliştirdiği Flyboard ile rekorlar kıran Franky Zapata, Flyboard cihazını ve kurduğu şirket Zapata Racing’in başarı hikayesini anlattı. Su üzerinde kullanılabilen bir kaykay olarak özetleyebileceğimiz cihaz kendi sektörünü oluşturdu. Cihazın pazarlamasında Youtube’a koyduğu videonun büyük bir etkisi olduğunu söyleyen Zapata, girişimcilere fikirlerini hayata geçirirken kesinlikle korkmamalarını ve kendilerine inanmalarını tavsiye etti.

Akıllı spor aletleri ile veri toplamak

Spor verileri ve bu verilerin sağlığı nasıl etkilediğine dair yaptığı konuşmada, Cyril Giovale spor salonlarında olan akıllı sporcu aletlerini ve eve giren akıllı spor aletlerinde elde ettiği verilerle hastalıklara, büyük veri toplamada ve bu verileri kullanmada olan tecrubelerini anlattı. Spor aletlerini inovasyon yaparak gündelik hayatın içerisine sokuyorlar.

Bilinçli robotlar ve yapay zeka

Colombia Üniversitesi’nde Robotik ve yapay zeka araştırmacılığı yapan Hod Lipton, toplanan ve tecrübe öğrenme algoritmasına sahip robotların yapay zekaların kendi kendine öğrenmesi üzerine yaptığı konuşmada; Yıllar geçtikçe akıllanan robotların artmasıyla gelecekte robotların insanların yaptığı mesleklerde yerlerine geçeceğini ve insanların hatalarından daha az hata yapacaklarından ve daha ulaşılabilir, daha sorunsuz olan robotların tercih edileceğini söyledi. Yapay zekaların 2014’den beridir topladıkları veri, bu zamana kadar insanlar tarafondan toplanan verilerden çok daha fazla olduğunu dile getirdi.

Uçan arabalar nasıl yapılır

Bu sorunun cevabı Molnari firmasının CEO’su Dezso Molnar tarafından yanıtlandı. Çocukluğundan beridir uçma hissinin ve bunun yarattığı özgürlüğü çok seven Dezso, 10 yıldan fazla uçan araba ile uğraşıyor. 2004 yılında uçan motorsiklet aracını yapan bundan öncede kendi tasarımı olan Jetpack aracını yapım aşamalarını anlattı. Dezso 2 yıla kadar prototip olarak üzerinde çalışma yaptığı uçan aracın prototiplerini, baştan sona yapım hikayesini etkinliğe gelenlere gösterdi. Uçan aracın hem arabalardan hem de uçaklardan oldukça avantajı olduğunu söyledi. Dezso, 2 sene içersinde uçan araba prototipini seri üretime geçirmek istiyor.

Özyeğin Üniversitesi öğrencilerinden Mars aracı

Özyeğin Üniversitesi Rover Takımı yaptıkları ve European Rover Challenge’a ikinci kez katılan Türkiye takımı olmayı hak kazandıran bu Mars aracı, sabırsızlıkla Dünya dışına çıkmayı bekliyor.

Prototip Benzin Kategorisi Birincilik Ödülü

İstanbul Teknik Üniversitesi Facılıs Takımının yaptığı araç, Prototip Benzin Kategorisi’nde birinci oldu. Kazandıkları kupa aracın üstünde.

 

Akıllı Masa Tenisi

Bu akıllı masada yer alan yüzey, topun düşme yerini gösteriyor. Bunu yukarda olan sensörlerle yapıyor ve masa tenisi oynayan oyuncuların puanlarınıda yüzeyde gösterebiliyor.

 

Sanal Gerçeklik Teknolojisi

Sanal Gerçeklik yani VR teknolojisi tüm üretenler tarafından benimsendi ve şimdi son olarak kullanıcılar tarafından benimsetilmeye çalışılıyor. Sanal Gerçeklik testinde oyun oynayan kullanıcıların bazıları oyunun etkisine kapılıp bağırırken, kimi katılımcılar ise oynamamayı tercih etti. Şuan Sanal Gerçeklik gözlüklerine üretilen içerik oldukça fazla, yani ilk zamanlarındaki içerik sıkıntısı yok.

Yerli üretim olan Onuk arabaları

Fuar boyunca, Kaan Onuk’un projesi ve Onuk şirketinin meyveleri olan araçlara fotoğraf ve selfi talebi çoktu. Onuk Sazan adlı elektrikli olan spor ve şık görünümlü araçlar herkesin dikkatini çekti. İç kokpitine kadar incelenen araç diğer arabalardan daha hafif olduğu için, 0-100km/s zamanı çok az.