İstanbul Bilgi Üniversitesi, yeni nesil pazarlama trendlerine ilişkin merak edilen, güncel başlıkların ele alındığı İçerikle Pazarlama Konferansı ‘na ev sahipliği yaptı. Bu yıl ikinci kez düzenlenen konferans, son yılların en popüler yapımlarından “Game of Thrones” dizisine atıfla “İçerik Oyunları” başlığı altında düzenlendi
İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü’nde bu yıl ikinci kez gerçekleştirilen konferansta; yeni nesil pazarlama trendleri, blog yayıncılığı, interaktif içerik, içerik ve topluluk, oyunlaştırma ve oyun tasarımı gibi dijital dünyanın en çok konuşulan başlıkları ele alındı. BİLGİ İletişim Fakültesi Medya Bölümü tarafından düzenlenen “İçerik Oyunları” başlıklı konferans, alanında uzman isimleri ağırladı.
Konferans, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Güventürk Görgülü’nün açılış konuşmasıyla başladı. Katılımcılara içeriği mi pazarlıyoruz yoksa içeriği kullanarak başka bir ürünü mü pazarlıyoruz sorusunu yönelten Görgülü, “20-30 bin yılda mağara duvarlarından gazete basım aşamasına geldik. Radyodan TV’ye, TV’den mobile mesaj ileten araçlar hızlı bir artış gösteriyor. Ancak bizler bu hızla doğru orantılı olarak yeni, özgün fikirler üretemiyoruz. Bu konferansı düzenlemekteki amacımız, öğrencilerimiz ve katılımcılarımızla birlikte, birbirini tekrar eden mesajların ötesine geçerek, iyi fikre nasıl ulaşırız sorusunun cevabını bulabilmek. Bu doğrultuda da ‘İçerikle Pazarlama Konferansı’nı düzenli bir faaliyet haline getirerek, yaptığımız araştırmalar ve tartışmalarla sektöre katkıda bulunmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Konferansta, Pazarlama 3.0 ile İstanbul Bilgi Üniversitesi ortaklığıyla, sosyal medya kullanımı ve tüketicilerin sosyal medyada markalarla ilişkilerini tespit etmek amacıyla gerçekleştirilen “Sosyal Medya ve Markalar” konulu araştırma sonuçları katılımcılarla paylaşıldı.
Nisan 2017’de, 145 kadın ve 145 erkeğin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre sırasıyla en çok takip edilen sosyal medya platformlarının Twitter, Instagram, Facebook, LinkedIn, Youtube, Google+, Snapchat ve Pinterest olduğu görülüyor. 18 – 35 yaş arası katılımcılar en çok Instagram’ı kullanırken, 36 – 50 yaş arası kullanıcılar Twitter’ı, 51 – 60 yaş arası kullanıcılar ise Facebook’u tercih ediyor. Katılımcıların %31,7’si sosyal medya hesaplarında 1 ila 3 arasında markanın paylaşımlarını takip ederken, %20’si 4 ila 7 markayı, %13,4’ü ise 7 ila 10 markayı takip ediyor.
Satın alma süreçlerini etkileyen faktörler
Katılımcıların %14,8’i markaların olumsuz kampanyalarının satın alma süreçlerinde her zaman etkili olduğunu belirtirken, %30,7’si ise çoğunlukla etkili olduğunu söylüyor. Markaların sosyal medya paylaşımlarının bu kararlar üzerindeki etkisine bakıldığında, %18,2’si çoğunlukla ve her zaman karar süreçlerini etkilediğini belirtiyor.
Marka tercihlerini belirleyen unsurlara bakıldığında, katılımcıların %47,2’sinin çevrimiçi sözlük ya da forumlardaki marka, hizmet ve ürünler hakkında yapılan yorumları dikkate aldığı görülüyor. %29,2’si e-ticaret sitelerindeki kullanıcı yorumlarını dikkate alırken, %15,2’si ise markaların sosyal medya hesaplarında yer alan yorumlar doğrultusunda tercihlerini şekillendiriyor.
Katılımcıların sosyal medyadaki sponsorluklu içeriklerin ilgisini çekip çekmediği sorusuna %48,6’sı hiç çekmediği cevabını verirken, internet sitelerindeki sponsorlu içeriklerin katılımcıların % 58,3’ünün hiç ilgisini çekmediği görülüyor.
Marka kimliği nasıl inşa ediliyor?
“Pazarlamayı Değiştiren Kodlar” üzerine konuşan Vatansever Bilişim Sistemleri sahibi Şenol Vatansever, yapay zeka kullanımının sonuçlarını hızlı yorumlayan ve aktaranın öne çıkacağını belirtti.
Konferansa atölye çalışmasıyla renk katan marka danışmanı Bülent Fidan, izleyicilerle yaptığı çalışmada bir markanın nasıl kimlik oluşturduğuna dikkat çekti. Markaların öyküleme yolunu kullanarak kendilerine bir karakter yaratmasının tüketici üzerindeki etkilerini anlattı. Fidan, “Markalar, insan alışkınları ve duygularını ele alarak kendilerine bir insan gibi kimlik yaratıyor. Bunu da öyküleme yoluyla tüketiciye aktarıyor. Yüzyıllardır mitolojik öyküler, masallar ve bu türdeki içerikler insanlar üzerinde etkili oluyor” dedi.
Son dönemde markaların oyunlar üzerinde artan ilgisini ise İstanbul Bilgi Üniversitesi Dijital Oyun Tasarımı Bölümü başkanlığını yürüten Tonguç İbrahim Sezen anlattı. Oyunlarda kullanılan, oyuncuya hedef koyma taktiğiyle maddi açıdan ulaşılamayacak bir ürünün bile nasıl arzulanır hale getirilebileceğine değindi. Markaların önümüzdeki dönemde de ürün yerleştirme ile oyunlar üzerinden tüketiciye ulaşma yolunu daha fazla kullanabileceğini dile getiren Sezen, oyunlaştırmanın kötü niyetli olmaması gerektiğinin altını çizdi.
Sofar İstanbul’un başarısı
Konferansın ilgi çeken bir diğer konuğu ise Sofar İstanbul’un kurucusu Eda Demir‘di, Sofar İstanbul projesini anlatan Demir, başarılarını sayılarla ölçmemek, içeriğe odaklanmak, sponsorluk anlaşmalarının içeriğe etki ettirmemek, oluşurdukları topluluğun isteklerine saygı duymak gibi konuların önemine dikkat çekti.
Seyahat bloggerları Öykü Doğan ve İdil Atay da konuşmacılar arasındaydı. Bu işe nasıl başladıklarını ve markaların ürettikleri içeriğe nasıl dahil olduğunu anlatan İdil Atay, markaların ulaşmak istediği kitlelere kendi platformlarından kolayca ulaşabilmelerinin markalar için çekici olduğunu belirtti.
Kimdir bu Z kuşağı
İnternette yükselen trendlerin yanı sıra sosyal medyada öne çıkmaya başlayan Z kuşağını da DDB İstanbul’dan Beliz Top anlattı. Bu kuşağın diğer kuşaklara göre girişimcilik konusunda daha istekli davrandığını anlatan Top, “Daha hızlı tüketilen ve yaratıcı içeriklerle kendilerine ait bir kültür oluşturuyorlar” dedi.
İnternetteki girişimleriyle tanınan; Poltio’nun kurucusu Ahmet Tosun ve İçerik Fabrikası’nın kurucusu Yaprak Özer de konferansa katılan konuşmacılardandı. Sosyal anket sitesi Poltio.com’u yeni bir iletişim dalı ve sosyal medya platformu olarak nitelendiren Tosun, “İnsanlardaki merakı uyandıracak içerikler üreterek tanınmaya başladık. Herkesin hazırlayabileceği çoktan seçmeli anketler yeni bir paylaşım fikri oluşturdu” dedi.
İcerikfabrikasi.com’un kurucusu Yaprak Özer’ in konuşmasıyla konferans son buldu. Özer konuşmasında, içeriğin en değerlisinin en basit şekilde aktarılanın olduğuna dikkat çekti. Yaprak Özer, “Bugün dünyamızda duvarlar ile sınırlar keskinleştirilmeye çalışılsa da bilgi ve içerik bu duvarları aşıyor” dedi. İçerik oluştururken bilginin değeri ve yoğunluğunun içeriğin değerini belirlediğini belirterek sözlerini sonlandırdı.
Konferansın videoları ve Sosyal Medyada Markalar araştırmasının ayrıntılı raporu önümüzdeki hafta Pazarlama 3.0’dan paylaşılacak.
Yazı: Fırat Alkan-Gökçe Kopuk
Fotoğraflar: Hüseyin Aldemir