Start-up içerik pazarlaması yeniliğe geç kaldı

Yıllardır içerik pazarlama, start-up şirketler için ilk akla gelen stratejiydi. Bu durum haklı nedenlere dayanıyordu. İçerik pazarlama, özellikle basım, radyo ve televizyon reklamları gibi daha geleneksel pazarlama stratejilerine göre nispeten daha ucuz. Aynı zamanda neredeyse herkesin az oranda bir tecrübeyle yapabilecek olmasından dolayı da erişilebilirliği yüksek. En iyi yönü ise, uzun dönem büyüme için çok ideal bir strateji ve yıllar içinde geri dönüşünü alabiliyorsunuz.

Ama sorunlu bir yanı da var. Geçtiğimiz 10 senede içerik pazarlama neredeyse hiç değişmedi. İnsanlar yıllardır kullandıkları aynı taktikleri ve ana stratejileri kullanmaya devam ediyor. Hala elle tutulur sonuçlara ulaşabiliyorlar ama bu daha ne kadar devam edecek?

Start-up içerik pazarlama piyasası, temellerine atılması gereken değişim için geç kalmış bile. Bu içerik pazarlamasını temelden değiştirecek bir değişim. Ama bu değişim neden bu kadar gecikmiş ve bu revizyon süreci neye benzeyecek?

İçerik pazarlamanın revizyona ihtiyacı olmasının nedenleri

İçerik pazarlamanın neden temelden yapılacak bir revizyona ihtiyacı olduğunun en büyük nedenlerine bakalım:

  • Piyasa doygunluğu ve yarışma

    İlk problem piyasanın doymuş olması ve bundan dolayı ortaya çıkan yarışma hali. İçerik üretiminin en büyük avantajlarından olan erişilebilirlik aynı zamanda en büyük dezavantajı haline geldi. Harcayacak birkaç saati olan herkes iyi içerik üretmenin temellerini öğrenebilir ve bunu yaratmak için pahalı ekipman ve araçlara da ihtiyacı yok. Olabilecek en dar bütçe ve ayıracak en kısıtlı zamanla da içeriğinizi çevrimiçi platformlarda erişilebilir hale getirebilirsiniz. Zamanla bu trilyonlarca makalenin yaklaşık 600 milyon farklı bloglarda ve 1.7 trilyon farklı web sitesinde paylaşılmasına yol açtı. Eğer dikkat çekmek için bir şansınız olsun istiyorsanız, çok spesifik bir niş seçerek işe başlamanız lazım. O zaman bile büyük ihtimalle yüzlerce ya da binlerce size tecrübede seneler katlayacak markayla yarışmak zorunda kalacaksınız. Bu hem yeni bir içerik üreticisi olarak markete atılmayı zorlaştırıyor hem de tüketici olarak da kaliteli içeriğe ulaşımı geciktiriyor.

  • Tüketici alışması

    Tüketicilerden bahsetmişken, tüketici alışması da bir sorun haline dönüşmeye başladı. İçerik pazarlamanın bu kadar popüler olmasının bir nedeni de geleneksel reklamcılığın bir alternatifi haline gelmesiydi. Yıllar süren bu süreçte, tüketiciler geleneksel reklamlardan yorulmaya başladılar, manipüle edilmekten hoşlanmıyorlardı ve geleneksel reklamcılığın mesajını samimi bulmuyorlardı. Buna zıt olarak içerik, tüketicilere bilgi, eğlence ve genellikle yardım etmeye yönelik içten bir istek sunuyor. Ama içerik pazarlama da birçok kullanıcı ve manipülatör tarafından kullanılmaya başlandığından beridir geleneksel reklamlarla aynı tadı vermeye başladı.

  • Otomasyon ve tahmin edilebilirlik

    İçerik pazarlamacılar uzun süredir pazarlama otomasyonu hakkında heyecanlılardı. Az eforla çok sayıda pazarlama stratejisi üretimi. Ve otomasyonun çok sayıda katkısının olduğu bariz. Fakat, otomasyonun denkleme girmesiyle içerik çok daha tahmin edilebilir ve tüketiciler için daha az etkileşime girilebilir hale geliyor, özellikle de farklı markalar aynı araçları aynı şekillerde kullandığında. Ek olarak otomasyon, üretilen pazarlama içeriklerinin sayısını da artırdığı için listedeki diğer faktörleri de daha karmaşık bir hale getiriyor.

  • Az sayıda inovasyon

    Kendimize itiraf edelim. Geçtiğimiz yıllarda içerik üretimi piyasasında olabildiğince az sayıda yenilik oldu. İnsanlar eskisinden daha sık video içeriği kullanmaya başladılar ve piyasadaki arama motoru optimizasyonu gibi taktikler değişti ama en temel stratejiler hala aynı. Eğer tüketicilere en iyi materyalleri verecek ve uygulanabilecek en iyi pazarlama perspektiflerinden yararlanacaksak değişime açık olmalıyız.
    İçerik pazarlama büyük bir değişime hazır. Ama bu değişim neye benzemeli? Start-up şirketler için içerik pazarlama yakın gelecekte neye evrilebilir?

Portallar ve kanallar

En umut verici gelişmelerden biri içerik üreticileri için ulaşılabilir olan portallar ve kanalların genişlemesi. Bugün bir içerik üretmek istediğinizde bir makale yazabilirsiniz, bir test yaratabilirsiniz, fotoğraf çekebilirsiniz, yeni tasarımlar yaratabilirsiniz, video çekebilirsiniz ya da podcast sunabilirsiniz — ya da bu portallardan birkaç tanesini karıştırabilirsiniz.

Peki ya gelecek? Sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik teknolojilerinde bir popülarite artışı görebilir miyiz? Yeni araçlar içerik ile etkileşimi artırabilir mi? Mesela duvara yansıtmak gibi. İçeriği bir insanın beynine direkt olarak yansıtabilecek yeni bir teknoloji aracı geliştirilecek mi? Bu ihtimallerden bazıları fazlasıyla çağ ötesi duyulabilir ama içerik pazarlamanın tam olarak ihtiyacı olan revizyon bunlardan çıkabilir.

Formatlar

İçeriğin formatında da yeniliğe gidilebilir. Bugün, neredeyse bütün içerikler iki tane başlığın altında toplanabiliyor: kısa format içerikler dakikalar içerisinde okunmak ve tüketilmek için üretiliyorlar, uzun format içerikler ise bir konunun birkaç saatlik bir süreçte derinine iniyor.

Peki ya tamamen farklı formatlı bir içerik olsa? Tüketiciyi anlık olarak uyaran, aşırı kısa bir içerik türünde popülarite artışı görebilir miyiz? Ya da akıcı bir içerik üretimiyle tüketiciyi gün içerisinde sürekli olarak bilgi alacağı bir formatla karşılaştırabilir miyiz?

Etkileşimler

İçerik hali hazırda daha etkileşimli olmak üzere evrilmeye başladı. Yani tüketici etkileşimli içeriğin yeni nesil çığır açan içerik pazarlama formatı olması mantık çerçevesinde. Etkileşimli içeriğin gelişim için potansiyeli yüksek çünkü tüketicilerle olan bir etkileşime dayanıyor ve bir sürü farklı yöne doğru genişleyebilir. Bu yüzden, taklidi yapılması daha zor ve daha özel olması nedeniyle orijinal içerik üretimine olanak sağlıyor. Bu içerik aynı zamanda bireysel okuyucu ve tüketiciler için de daha çekici çünkü tüketici alışması sorununu da bu şekilde çözüyor. Tek sorun, etkileşimli içeriklerin sınırlı sayıda formatta var olabilmesi (test gibi) ve yaratımı normalden daha zor ve zaman alıyor.

Melezleştirme

İçerik pazarlamanın şu anda diğer pazarlama stratejileriyle yarattığı inanılmaz bir sinerji var. Mesela her arama motoru optimizasyonu ya da sosyal medya pazarlaması stratejisinin ana etmenlerinden biri. Ama biz içerik pazarlama piyasasını diğer pazarlama ve reklamcılık yöntemleriyle melezleştirerek yenileştirebiliriz. Mesela, içerik pazarlama ve gerilla pazarlamayı birbirine karıştırarak çok daha agresif ve beklenmeyen bir sunum ve tüketim formu oluşturabiliriz.

Dikkate alınması gereken baskı faktörleri

İçerik pazarlamanın geleceği evrilmesi üzerinde olan baskıya bağlı. Eğer itiraz edilmeden ve üzerine tartışmadan bırakılırsa, içerik pazarlaması asla değişmez. Bunun yerine, aşağıda bahsedeceğimiz bölgelerden gelecek baskının birleşiminden oluşacak bir değişim görebiliriz:

Kanal baskısı: Eğer Google gibi kanallar markaların içerik pazarlamadan yararlanmalarını zorlaştırırsa, pazarlamacılar içerik pazarlamayı yenilemek, inove etmek ve trafik yaratmayan içeriklerden arındırmak zorunda kalacaklar.

Tüketici baskısı: Tüketiciler ürettiğiniz içerikten memnun olduğu sürece sizin için bir geri dönüt yaratacaktır. Eğer tatmin olmamaya başlar ve daha iyi bir şey isterlerse, içerik değişimi bir zorunluluk haline gelecektir.

Yarışmanın yarattığı baskı: Belki de en önemlisi, eğer yarıştığınız insanlar kendi içerik üretim stratejilerini iyileştirirse, siz de onlarla yarışabilmek için onlara uyum sağlayacak ya da daha da gelişmiş içerik formatları yaratacaksınız.

İçerik pazarlamanın ne zaman bir sonraki evrim sürecine gireceğini kestirmek çok zor. Ama bazı uzmanlara göre, bu içerik pazarlamanın en son hali olabilir. Zamanla yeni trend ve teknolojilere ayak uydurmak amacıyla değişebilir fakat hiçbir zaman şu an olduğu formdan keskin bir çizgiyle ayrılacak kadar değişemez.

Pazarlama stratejinizden olabilecek en iyi değeri almak istiyorsanız en iyi şansınız çeşitlilik. Şu anda sürdürdüğünüz içerik pazarlama taktiklerine devam ederken bir yandan da yeni deneysel pazarlama türlerine de yatırım yapabilirsiniz — aynı zamanda başka pazarlama ve reklamcılık stratejilerine yatırım yapmayı da unutmayın.

Kaynak: startup-content-marketing-is-overdue-for-disruption-heres-how-it-could-happen