En başarılı içerik pazarlama uzmanlarının 7 alışkanlığı

İçerik pazarlama, birçok kişi tarafından uygulanan bir pazarlama stratejisidir. Ancak sadece azınlık olan bir grup, bu stratejiyi mükemmel düzeyde uygulamaktadır. Öyle ki, 2014 yılında yapılmış olan bir araştırmaya göre, katılımcı olan B2B pazarlamacılarının yalnızca %9’u içerik pazarlama stratejisinde oldukça etkili olabildiklerini ifade etmişlerdir. Öte yandan, katılımcıların %41’lik bir çoğunluğu oldukça az etki elde edebildiklerini belirtmiştir.

Bu elit azınlığı sürünün geri kalanından ayıran şey nedir? Bazılarında içerik pazarlamacılığını düzgün manada üreten şey nedir? Diğerlerinin tereddütte kalmalarının nedeni nedir? Yaratıcılık mı, hayal gücü mü, yoksa iş etiği mi?

Sıklıkla bahsi geçen sebep döner dolaşır alışkanlıklara indirgenir. İçerik pazarlamacılığında ciddi anlamda faaliyet gösterenler kampanyalarını tutarlı ve yüksek düzeyde yürütebilmek adına verimli alışkanlıklar geliştirmişlerdir. Bu da onlara daha az zamanda daha çok işi daha az sıkıntıyla başarma gücü verir.

Aşağıda en başarılı içerik pazarlama uzmanlarının bazı belirli alışkanlıklarını bulabilirsiniz.

  1. Bir oyun planları var ve bunu muhtemelen çoktan kâğıda döktüler bile.

Başarılı olan biri hemen hemen hiçbir zaman gözü kapalı bir kampanya başlatıp sadece en iyisini umut etmekle yetinir. Daha açmak gerekirse, Social Media Examiner (Sosyal Medya Gözlemcisi)’ın bildirdiğine göre: “En başarılı pazarlamacıların %66’sı kâğıda dökülmüş bir strateji izlerken, en başarısız olanların ise yalnızca %11’i stratejilerini kâğıda dökmektedir.”

“Kâğıda dökmek” ifadesinin farkına varın. Bana göre, bunun anlamı onların stratejilerini yazmış olduğudur.

içerik pazarlama
içerik pazarlama

Bu kâğıda dökülmüş strateji hangi sosyal medya ağlarını kullanmaktan tutun da, her hafta kaç blog gönderisi paylaşılacağına, hangi konulardan bahsedileceğini belirlemeye ve daha nicelerine kadar varabilir. Aynı zamanda fark ettim ki, sürekli olarak içerik stratejinizi gözden geçirmenizde aynı düzeyde önemlidir. Internet dinamik bir yerdir, bundan dolayı da sürekli ayar çekmek devamlı büyüme için genellikle gereklidir.

  1. Düzenli içinde çalışıyorlar (Aksi halde, akıllarını kaybederlerdi).

Bloğunuza veya sosyal ağlarınıza içerik gönderirken veya herhangi bir sitede misafir olarak paylaşımda bulunurken, her şey çok çabuk bir şekilde karmakarışık hale gelebilir. İçerik pazarlamacılığı yolculuğumun ilk günlerinden biliyorum ki, kendimi sıklıkla bu sürecin içerisinde bunalmış vaziyette buluyordum.

Eğer düzen sağlamakta zorluk çeken yapıda biriyseniz, bunu baş belası bir sorun olarak deneyimleyebilirsiniz. Öyle ki, kendinizi nefes almakta bile güçlük çekerken bulabilirsiniz.

Ancak gelişmeyi bekliyorsanız, düzenli olmak ve düzenli kalmak gereklidir. Neyse ki, kampanyanızın sorunsuzca akışını sağlayacak ve böylelikle akıl sağlığınızı zorlamayacak bazı yöntemler mevcut. Kissmetrics tarafından hazırlanan bu liste Trello ve Wunderlist de dâhil olmak üzere benim favorim olan bazı yöntemlerin altını çiziyor.

  1. Fikirler ortaya çıktıkça, bunları yazarlar.

Hadi dürüst olalım. Ne kadar yaratıcı olursanız olun, fikirler doğrudan emir üzere ortaya çıkmıyor. Her ne kadar parmaklarımı şaklatıp müthiş bir fikir üretebilmeyi çok istiyor olsam da, işler bu şekilde olmuyor. Bu nedenle, her zaman fikirlerimi yazma alışkanlığı edindim.

Bazıları gerçekten iyi fikirler, bazıları ise üstü çizilip geçilecek cinsten, ama bunları yazmak bana en nihayetinde ne zaman istersem içeriklerime dâhil edecek taze fikirler sunuyor.

  1. Bulundukları sektörün sürekli nabzını yoklarlar.

Birçok sektör sürekli bir dalgalanma içindedir. Sektördeki trendlerin gerisinde kalmak bir kampanyayı bayat yapacak ve bu kampanyayı yapan markanın da sektörden ne denli kopuk olduğunu ortaya koyacaktır.

Ancak sektörüyle ilgili olan içerik pazarlama uzmanlarının her zaman sektörleri hakkında bilgi sahibidir ve rakiplerinden en azından bir adım öndedir.

Sektörümde neler olup bittiğini öğrenmemin takipçi kitlemin istediği içeriği onlara sunmamı kolaylaştırdığını keşfettim. Ben sektörle ilgili oluyorum. Onlar ise bana bağlanıyor. Bunu başarabilmek adına, Alltop, Feedly ve Paper.li gibi kaynaklardan yararlanıyorum. Bunlar işimi kolaylaştırıyor ve benim bir dünya zaman kazanmamı sağlıyor.

  1. Çılgın bir networking faaliyeti yürütüyorlar.

İlişkiler içerik pazarlamacılığının bütünleyici bir bileşenidir. Doğru kişiyi bilmek size önemli ve tanınmış kişilerden sitenize gönderiler alma, Twitter’da markanıza mention alma imkânı ve benzeri birçok imkân sunabilir. Bu yüzden sürekli networking faaliyeti yürütmenin, sektörünüzdeki diğer oyuncularla iletişime geçmenin ve yeni insanlara ulaşmanın önemini size tam manasıyla ifade edememekteyim bile.

Ayrıca, düşünce liderleriyle ve kanaat önderleriyle ilişkiler kurmak da son derece ekili olabilir.

  1. Yüksek kaliteli üretimler elde etmek adına titizlenirler.

Cansız, vasat ve ortalama altı gibi tabirler başarılı bir kampanyanın içeriğiyle hiçbir zaman bağdaşmayacak niteliktedir. Ciddi manada başarı elde eden bireyler sadece yüksek kalite standartları elde etmek adına titizce çalışmazlar, aynı zamanda kaliteyi takıntı haline getirmişlerdir.

Günümüzde küçük nişler de dâhil olmak üzere birçok sektörün son derece doyuma ulaşmış olması nedeniyle, bunlarda ayakta kalabilmek oldukça zorlaşmış durumdadır. Ancak, bir pazarlamacı kendini kaliteye adamışsa yapacağı işin sonunda kendi içeriğinin her zaman daha farklı bir seviyede olmasını güvenceye alacaktır.

  1. Kendilerini mantıksal analize vermişlerdir.

Mantıksal analiz içerik pazarlama uzmanlarının ham verileri elde edip bunları işleyip kendilerine daha akıllıca, daha bilgi dolu kararlar vermelerini sağlamaları için kullanmalarına yarar. Bu şekilde, verimsizlikler azalacaktır ve böylelikle bir kampanya genel hatlarıyla daha etkili olacaktır.

Ancak başarılı içerik pazarlama uzmanlarının sırf kendilerini iyi hissetsinler diye gösteriş verilerine (sayfanın görüntülenme sayıları ve trafik yükselişleri gibi veriler) odaklanmazlar, kendilerine daha iyi kararlar almaları adına yardım edecek göstergelere odaklanırlar.

Örnek vermek gerekirse bu bireyler başka markalardan kendi markalarına geçiş oranlarına ve ne tarz içeriklerin yeni müşteriler getirdiğini gösteren verilere odaklanırlar.

İçerik Pazarlama – Kapanış

İçerik pazarlamacılığının geleneksel pazarlamacılığa kıyasla %62 oranında daha az maliyetli olması ve geleneksel pazarlamacılığa kıyasla neredeyse 3 kat daha fazla müşteri çekmesi nedeniyle birçok pazarlamacının neden bugün içerik pazarlamacılığına odaklandığını anlamak zor değildir. Hatta çoluk çocuk bile bu meselenin ayırdına varabilir.

Gerçek anlamda bir güç elde etmek ve sonuç görebilmek için, içeriğinizi gelişigüzel duvara savurup hangisinin duvara yapışacağını beklemek hiç de yeterli bir yöntem değildir.

Kaynak: https://www.entrepreneur.com/article/277618