Bulut teknolojisini kullanıyoruz ama ne olduğunu biliyor muyuz?

Yıllardır günlük hayatımızda bulut sistemini kullanıyoruz ama bu teknolojinin ne olduğunu, nerelerde ve neden kullanıldığını biliyor muyuz? Herkesin bildiği bulut, internet üzerinde verilerimizi yedeklemek için kullanılan bir teknoloji. Her gün farkında olmadan bulut sisteminin bize kazandırdığı yeniliklerden yararlanıyoruz. Gelin bulut bilişimini biraz yakından inceleyelim..


Bulut bilişimi 
(cloud computing) nedir?

Bulut teknolojisi, tüm dosyalarınızın, fotoğraflarınızın toplandığı çevirimiçi (online) bir depolama alanıdır. Eğer bir bulut sistemini kullanıyorsanız; telefonunuz yada bilgisayarınız bozulduğunda, özel dosyalarınız bu sistem içerisinde kalır. İkinci bir önemli özelliği ise buraya attığınız dosyalar, cihazınızda yer kaplamaz ve size boş alan kalmasını sağlar. Kısacası, bulut sistemi dijital yaşamın olmazsa olmaz bir ihtiyacı haline gelmiştir.

Bulut kullanıcılara bir çok alanda avantajlar sağlıyor

Yukarıda saydığımın özellikleri dışında bulut sistemine yüklediğiniz dosyaları başka kişilerin kullanması için açabilirsiniz.  Şirketlerde bu teknolojiden yararlanıyor. Örneğin: bir sisteminiz olduğunu düşünün ve aynı anda 500 kullanıcının sizin bilgisayarınıza bağlanıp işlem yapabildiği bir kapasite var diyelim ama 600 kişi aynı anda işlem yapmaya başladığı zaman sistemde yavaşlamalar oluyor. İnternet hızınız yüksek olsa bile donmalar, aksaklıklar oluşuyor. İşte bulut sistemi burada devreye giriyor. Sisteminizi bulut uygulamalarına aktardığınız zaman  bir servis sağlayıcısından güç alarak çalışmaya başlar. Böylelikle kullanıcı memnunıyeti artar.

Ayrıca şirketlerde maliyeti de düşürüyor. Pahalı veri depolama üniteleri satın alıp, onun düzenli bakım masrafları yerine bu hizmeti veren firmalardan kiralayabilirsiniz.  Dünyaca ünlü Netflix müşterilerinin datalarını Amazon’un bulut servisini aktarıyor.

Bireysel olarakda faydaları da var elbette. Örneğin bir giyim sitesine girip inceledikten sonra açtğınız facebook sayfasında, size baktığınız ürünleri yada benzerlerini öneriyor. Haliyle internet üzerinde  yaptığınız tüm herşey kayıt altına alınıyor ve kişiye özel bir kullanıcı profili oluşturup,  inernet üzerinde ki araştırmalarınıza  göre size uygun olan şeyleri öneriyor.

Kamu alanında bulut

Aile ve sosyal politikalar bakanlığı, 5 farklı bilgi işlem birimlerini birleştirmiş. 5 farklı sistem odası fiziksel sunuculardan sanal ortama dönüştürüldü ve aile bulutu ortamına aktarılmıştır. Bu çalışma sonrasında 5 sistem odası tamamen kapatılmış, bu sistem odalarının işletimsel maliyete neden olan, enerji, soğutma, izeleme ve idame masraflarından tasarruf edilmiştir. Adalet Bakanlığı Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) Türkiye geneli her nokta da faaliyette bulunan adli birimlerin bilişim sistemlerini tek bir nokta da toplamıştır.

Bulut depolama servislerine örnekler

Bunlar başlıca: Amazon cloud drive, Knowhow cloud, box, Copy, SoundCloud, Microsoft OneDrive, Google fotoğraflar, Google drive, Dropbox, CloudMusic, Yandex.Disk ve MediaCloud gibi. Yıllardır kullandığımız e-mail adreslerimiz de bulut teknolojisinin bir örneği sayılabilir.

Kaynaklar:

http://www.yildirimmustafa.com/2015/06/bulut-bilisim/

https://www.limonhost.net/makaleler/nedir/bulut-teknolojisi-nedir/

http://www.hurriyet.com.tr/en-iyi-bulut-depolama-servisleri-40020164