Blogunuzun abone sayısını nasıl artırırsınız?

Geçen yazımızda internette iyi içeriğin giderek daha fazla talep göreceğini ve kaliteli içerik üretebilen internet ortamlarının hem maddi, hem de manevi olarak bunun karşılığını alacağını söylemiştik. Bu çerçevede ilgi çekici içeriğin nasıl oluşturulacağı, blogunuzun veya internet sitenizin nasıl daha fazla ziyaretçi çekebileceği konusuna da zaman zaman değiniyoruz. Geçtiğimiz günlerde pazarlama odaklı içerik üretimi konusunda ipuçları veren Copyblogger adlı blogun kurucusu Brian Clark, “Kısa süre içinde nasıl çok sayıda abone kazanırız?” sorusuyla son zamanlarda çok fazla karşılaştığını belirterek, blog yazarları için 10 maddelik bir strateji önerisi hazırladı. Blog abonelerinin site trafiği için hayati önem taşıdığını belirten ve Copyblogger’da 100 binin üzerinde aboneye sahip olan Clark’ın önerileri şunlar:

1- Aboneliği açık ve kolay hale getirin

Abonelik seçenekleriniz belirgin olsun. RSS ve e-posta alternatiflerini kolayca erişilebilir ve seçilebilir hale getirin. Bunu mümkünse her makalenin altında tekrarlayın.

2- Belirli bir konuya odaklanın

Blogunuz belirli bir konuya odaklanmış olmalıdır. Uzmanlaşmak önemli bir avantajdır. Seçtiğiniz niş konu okuyucularının beklentilerine hitap ettiğinizde mutlaka dikkat çekersiniz.

3- Rüşvet vermekten çekinmeyin

Evet rüşvet verin, ama elbette ahlaklı rüşvetler. Örneğin ücretsiz e-kitaplar, raporlar, e-seminerler veya konferans ses kayıtları… Tabii bütün bunları otomatik cevaplayıcılara bağlanmış e-posta abonelikleri için gerçekleştirmek son derece kolay. Ancak RSS abonelikleri için geliştirilmiş bazı uygulamalar da mevcut. Eğer bir WordPress blogunuz varsa ücretsiz *Feedvertising” eklentisiyle RSS abonelerinize de bu tür hediyeler verebiliyorsunuz.

4- E-kitaplarınızı bulaşıcı (viral) pazarlama için kullanın

İşte etik rüşvet veya hediye stratejisinin bir taktiği. E-kitaplarınızı zaman zaman abonelik karşılığında hediye olarak dağıtmak yerine, çok satan başka bir ürünün yanında promosyon olarak da dağıtabilirsiniz. Böylece dağıttığınız e-kitap blogunuza çok sayıda abone çekecektir. (Brian Clark, Viral Copy başlıklı e-kitabını Amazon.com’da en çok satan kitaplardan biriyle promosyon olarak dağıtmasını örnek veriyor)

5- Atanmış abonelik sayfası

Abonelik için ayrı bir sayfa oluşturun ve AdWords gibi kaynaklardan gelen trafiği doğrudan bu sayfaya yönlendirin. Oluşturduğunuz hediye veya promosyon sistemini de aynı şekilde bu abonelik sayfasına uygulayın.

6- Konuk blogger olun

Biraz saçma gelebilir, ama abone kazanmak için sağlam bir stratejidir. Konuk olduğunuz blogun sahibi size yazılarınızın sonunda blogunuzu bir bağlantı linki veriyorsa, bu sizin sitenize trafik akışı sağlayacaktır. Ancak burada da abonelik geri dönüşü almanız için konuk olduğunuz blogda özgün içerik oluşturmanız, kendi sitenizdeki yazıları tekrar etmemeniz gerekir.

7- Bir podcast başlatın

Ana temanızla ilgili bir podcast başlatmanız ve bunu iTunes ve başka podcast dizinlerinde listelemeniz abonelik için geri dönüş alacağınız kanallardan biri olacaktır. Podcast’inizin her bölümünde blogunuzun sağladığı faydalardan ve abonelikten söz etmeyi unutmayın. Çalıştığınız konuda fikir önderleri ve ünlü kişilerle söyleşiler yapmaya çalışın, Bu podcast uygulaması aynı zamanda blogunuzun yeni abonelerine yönelik hediye ve promosyon uygulaması için de bonus olarak kullanabileceğiniz bir kanal açacaktır.

8- Forumlarda görünün

İnternet’in ilk günlerinden bu yana, çalıştığınız konuyla ilgili forumlarda aktif bir katılımcı olmak güvenilir ve doğru tekniktir. Kendinizi insanlara tanıtmanız kolaylaşacağı gibi insanların birbirlerine blogunuzu önerdiğini de göreceksiniz.

9- Ağınızı güçlendirin

Güçlü bir ağ oluşturmak belki de abone kazanmanın en iyi yollarından biri. Başka blogculara link değişimi için ısrar etmek yerine, onlar için bir şeyler yapıp onların dostluğunu kazanın. Blogların arkasında insanlar olduğunu unutmayın ve iyiliğin, dostluğun, nezaketin offline hayatta olduğu gibi online ortamda da iyi sonuç vereceğini aklınızdan çıkarmayın.

10- Çapraz promosyon olanaklarını kullanın

Sizin de benzer bir konuda içerik üreten, ancak bire bir sizin rakibiniz olmayan bir blogcu bulun. Bu blogla RSS beslemelerinizin birbirini teşvik etmesi için anlaşma yapın. Bunun için yine WordPress’te Feedvertising eklentisini kullanabilirsiniz. Bu sistem sayesinde her iki blogun yeni aboneliklerde birbirini beslemesini sağlayabilirsiniz.

Tabii bütün bunların sonuç vermesi için öncelikle kaliteli bir içerik oluşturmanız ve fikir söylediğiniz konuda uzmanlaşmanız, yeni bir şeyler söylemeniz gerektiğini unutmayın. Eğer ürettiğiniz içerik gerçekten kaliteli değilse ve birilerinin gerçekten işine yaramıyorsa bu taktiklerin sonuç vermesi de pek mümkün değil.