AR, dijital pazarlama dünyasını nasıl değiştirebilir?

AR, fikirleri görüntüler aracılığıyla en etkileşimli ve ilgi çekici şekilde ileten güçlü bir görselleştirme aracıdır. 2018’deki Global AR reklam geliri 428 milyon dolara ulaştı ve 2021’de üç katına çıkması bekleniyor. Alan hala nispeten yeni ve şu anda çok fazla rekabet yok. Ancak, artan dijital pazarlama ile birlikte AR, daha fazla şirketin kampanya stratejisi haline geleceği ön görülüyor.

AR nedir?

AR, etrafımızdaki gerçek dünyayı geliştirmek için bilgisayarla oluşturulan görüntüleri kullanma uygulamasıdır. Fütüristik bir konsept gibi gözükse de, aslında bir süredir bizimle birlikte. AR’ın ilk kullanım alanı savaş jetlerinin gösterge panelleriydi. Bu sayede pilotlar hava sıcaklığını, uçağın hızını, önlerindeki engelleri ve hedefleri görebiliyorlardı. Zamanla teknoloji o kadar geliştiki bir pilot AR sayesinde uçağı uçurmak için bu göstergeleri okuması yeterli oldu.

Çok yakın bir zamanda Google, Google Glass ile AR’ı günlük hayata adapte etmeye çalıştı ama sonucunda başarıya ulaşamadı. Yine de teknoloji devam ediyor ve belki de yakın bir zamanda şekil değiştirip herkes tarafından kabul görecek bir hale gelecek.

Arttırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) arasındaki fark nedir?

Sanal gerçeklik gözlükleri (VR), kullanıcının fiziksel dünya ile bağlantısını keserek tamamen bilgisayar ortamında oluşturulmuş bir görüntü sunar. Bunu yaparken gerçek dünyanın konum ve yön gibi unsurlarından yararlanır. Yani kafanızı sol tarafa çevirirseniz sanal görüntünün sol tarafını görürsünüz. Fakat, Artırılmış Gerçeklik gözlükleri (AR), fiziksel dünyadaki çevre ve cisimler ile etkileşim kurar. Örneğin; yeni alacağınız bir halının mobilyalarınızla nasıl görüneceğini artırılmış gerçeklik vasıtasıyla oluşturulan görsel sayesinde görebilirsiniz. Başka bir ifade ile gerçek dünya üzerine sanal bir katman daha ekleyip gerçekliği zenginleştirebilirsiniz.

Dijital pazarlama için AR nasıl kullanılır?

Google, Apple ve Microsoft gibi büyük yazılım şirketleri, AR pazarlama kampanyalarının etkilerini keşfetmeye yeni başlıyor. Coco-Cola, Çin Yeni Yılı’nı kutlamak için bir kampanya başlatarak fikri ilk deneyenlerden biri oldu. Makyaj firması Estee Lauder ise Facebook messenger aracılığıyla bir AR kampanyası başlattı. Müşterilerin makyaj videosundaki makyajı değiştirebilmelerine izin vererek müşterilere yeni bir deneyim yaşattı.

IT Pro Portal’a göre, 2020’de, AR endüstrisi bir milyardan az kullanıcıyla övünmeyecek. Sürekli büyüyen bir pazar ve dijital pazarlama dünyasında AR’a gerçek bir ihtiyaç gözüyle bakılacağı düşünülüyor. Cebinde akıllı telefon ile dolaşan herkes, AR dijital pazarlama için potansiyel bir izleyici kitlesi. Şirketler bunu kullanmakta ve keşfetmekte yavaş olsalar da, hala büyük bir potansiyele sahip yepyeni bir pazar.

AR pazarlamanın avantajları

Yeni bir alan olduğu için yaratıcılığa çok yer var. AR teknolojisinin bazı benzersiz yaklaşımlarını gördük, bu da onları daha unutulmaz kılıyor. Herkesin hatırlayacağı bir kampanya tasarlayarak isminizi şirket yapabileceğiniz bir alan yaratıyor. Aynı zamanda, tüketici ile şirket arasında etkileşime teşvik ediyor ve diğer reklam türlerinden daha etkileşimli bir ilişki kuruyor. Pazarlama dünyasında etkileşim, işletmelerin daha fazla satış yapmasına yol açan önemli bir unsur.

Müşterilerin satın almadan önce ürünlerle etkileşimde bulunmalarına izin veren uygulamalar, potansiyel alıcılara daha fazla güven veriyor. Bir ürünün tüm özelliklerini mağazaya gelmeden evden keşfetmek, tüketicilerin satın alımlar hakkında daha bilinçli kararlar almalarına olanak sağlıyor. AR, dijital pazarlama kampanyalarında yepyeni bir etkileşim düzeyi yaratmak için pratik kullanımı eğlenceli hale getiriyor.

AR pazarlama kampanyalarına örnekler

Şirketler, ürünleri neredeyse müşterilerin önüne getirmek için en son teknolojiyi kullanıyorlar. Yeni uygulamalar, potansiyel müşterilerin bir ürüne gerçekten dokunmadan olabildiğince yaklaşmalarını sağlıyor. Kullanıcılar bu yeni uygulama ile ürünü ölçeklendirilmiş bir şekilde, farklı ortamlarda ve özelliklerle özelleştirilmiş olarak görebiliyorlar.
Dijital pazarlama için AR platformları tasarlayan bazı şirket örnekleri:

BMW i Visualizer

BMW yakın zamanda BMW i Visualizer adlı otomobil alıcıları için çevrimiçi bir bayilik deneyimi yarattı. Entegre sensör teknolojisi, hareket izleme, Google Tango tarafından sağlanan derinlik algısı ve alan öğrenmesi, kullanıcının tam boyutlu bir yeni BMW’yi görüntülemesine ve etkileşime girmesine olanak tanıyor. Başlangıçta uygulama showroomda 2 farklı model için kullanıldı, ancak deneme çalışmasının başarısı telefon uygulamalarında da başlatılmasını sağladı. İlgilenen herkes artık uygulamayı indirebilir ve kendi garajında yeni bir BMW görebilir.

Ikea Place

IKEA Place uygulaması, kullanıcıların satın almadan önce mobilyalarını evlerine yerleştirmelerini sağlar. Müşteriler, IKEA mobilya parçalarını kendi oturma odalarına yerleştirebilir ve parçaların alana sığıp sığmayacağını görebilirler. Uygulamada şu anda 2.200 ürün bulunmaktadır ve hepsi milimetreye kadar doğrudur. Müşteriler, kumaş türlerini, renklerini ve eşleşecek diğer öğeleri görebilirler. IKEA, müşterilerin bu sayede evlerine sığacaklarını bildikleri ürünleri satın alma konusunda daha emin olduklarını tespit etti.

Facebook

Facebook son birkaç aydır AR reklamlarını test ediyor. Şirket, Michael Kors gibi platformda fiziksel reklamları olan markalarla çalışmayı seçti. Facebook kullanıcıları, AR teknolojisini kullanarak bir çift güneş gözlüğünü deneyebiliyorlar. Şirket yaz aylarında, Sephora, Bobbi Brown, Wayfair ve Pottery Barn gibi diğer büyük şirketlerle benzer kampanyaları denemeyi planlıyor.

Dizüstü bilgisayarları terk

Bu kampanyaların çoğu bir mobil cihaz gerektiriyor. Mobil cihazınızdaki kamera AR teknolojisinin uygulanmasında büyük rol oynuyor. Dizüstü bilgisayarlar mobil cihazlarla aynı düzeyde taşınabilirliğe sahip değildir ve hareket halindeyken bilgileri tarayamazlar, bu yüzden dijital pazarlamanın geleceği mobil cihazda yatıyor.

Dijital pazarlama her geçen gün gelişiyor ve AR, pazarlama stratejilerinde yerini alıyor. BMW ve Ikea gibi şirketler, AR sayesinde müşterilerin alışveriş yapma şeklini değiştiriyor. Bu yeni dijital pazarlama biçimi, büyük bir potansiyele ve işletmeler için çok güçlü bir erişime sahip.

Kaynak: readwrite.com