Pazarlamaya yeni başlayacaklara öneriler

Yakın zamanda, reklamcılık öğrencileri ile dijital pazarlama alanında kariyerlerine nasıl başlayacaklarını konuşmak için University of Florida’yı ziyaret ettim. Beklediğim gibi, öğrencilerimden hem konuşmamdan sonra, hem de e-postayla birçok soru aldım. Benzer soruları olabilecek öğrencilerle düşüncelerimi paylaşmak için en iyi birkaç soruyu bu ayın sütununda cevaplamanın daha yararlı olacağına karar verdim. Eğer sektörde yeniyseniz ya da iş arkadaşlarınızda yeni olan varsa bu yazı sizin için.

Her pazarlama öğrencisinin ilk pazarlama stajına ya da işine girerken bilmesi gereken esas araçlar nelerdir?

Elbette Google Analiz en önemli araçlardandır. Yeni kullanıcıların hız kazanmalarına yardımcı olan ve verilerle karar vermede yardımcı olacak çevrimiçi kurslar ve bir demo hesabı bile var. Ancak, bu araçları anlamak iyi olsa da, bu araçlardan ve taktiklerden önce dijital bir pazarlama stratejisinin nasıl oluşturulacağını anlamak daha da önemlidir.

Yalnızca Analytics’ e değil, içerik yönetim sistemleri, müşteri ilişkileri yönetimi araçları, HTML gibi programlama dilleri gibi konularda yeterlilik sahibi olmak, yaptığımız şeylerin tamamında iyi fikirler oluşturmamıza ve çekirdek yapısına katkıda bulunacaktır. Henüz her şeyi bilmiyorsanız, bu normaldir. En deneyimli profesyoneller bile her gün yeniden öğreniyorlar.

Bazı stajyerlerin kalabalıktan sıyrılabilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bence, yapabileceğiniz en iyi şey, yardım almadan bir sanal alan projesi (endişe ve gözetim olmadan fikirleri test edebilen ve bunlarla bağlantı kurabilen bir yer) inşa etmektir. Boş zamanlarınızda bir blog, aplikasyon, satmaktan zevk alabileceğiniz şeylerin olduğu bir e-ticaret sitesi ya da başka bir somut, elle tutulur bir proje yaratın.İlk zamanlarda dış kaynaklardan yararlanma cazibesine direnin.

Tek başınıza deney yaptıktan sonra çok şey öğreneceksiniz ve gerçek ürünü yaratmak da dahil olmak üzere dijital pazarlamayı gerçekleştirirken bir başlangıç veya markanın yapacağı sürecin tümünden geçmek zorunda kalacaksınız. Çok fazla pazarlamacının atladığı bir şey. Aynısını gerçek hayattan, okuldaki tecrübelerden ya da sertifikalardan alamazsınız. Kariyerinizin başlangıcında çalışmak gerçekten çok önemli. Akıllı marka yöneticileri, bunu büyük oranda değerlendireceklerdir.

Başarılı bir pazarlamacının sahip olması gereken günlük alışkanlıklar nelerdir?

Analiz becerilerinizi keskin tutmak muhtemelen yapabileceğiniz en önemli şeydir. Aynı zamanda bir hikayeyi anlatmak için sayıları nasıl kullanmanız ile yaratıcı olabilmeniz için, hem sol hem de sağ beyinde düşünmeyi içerir. Veri odaklı hikaye anlatımı konusunda yeterliliğe sahip olmak çok fazla pratik gerektirir; bu nedenle her gün bu konuda çalışmak faydalı olacaktır.

Ayrıca, analitiklerle ilgilenen profesyoneller için büyük bir talep var. Bu nedenle bu beceriye sahip olmak sizi bir adım öteye taşır.

Ne tür şeyler okumalıyım?

Sürekli değişen iletişim trendlerini takip etmek, etkili bir pazarlamacı olmak için zorunludur. Bunu benimseyin ve sektörün haberlerini takip etmek için sorumluluk hissedin.

Çalışma dosyalarını, endüstriyel sayfaları, ilgili blogları okuyun – her gün gelen doğru bilgi ve veriyi almak için fazla zaman harcamadan bir sistem oluşturun (e-posta abonelikleri + etiketler, RSS, istediğiniz gibi).

Sektörü nereden takip etmenizden ziyade hiç takip edilmemesinden endişeliyim. Her pazarlamacının, işler çok hızlı değişirken bilgiden uzak kalmaması için gayret sarf etmesi önemlidir.

Mezun olduktan sonra kurumsal firma ile ajans arasında nasıl bir seçim yapmalıyım?

Bu kişisel bir tercihtir. Ben ajans tarafında kariyerime başlamaya karar vermiştim. Bu birçok farklı şirket ve sektör hakkında görüş elde edebilme fırsatı sunuyor. Her müşterinin pazarlama ihtiyacı farklı olduğu için, farklı stratejileri ve taktikleri de uygulayabilirsiniz.

Ajanslar, sektörde ayağınızı ilk suya sokmanız ve çeşitli becerileri kazanmanız için mükemmel bir yoldur. Üniversiteden sonra sevdiğin bir şirketi bulursan, oraya gidebilirsin. İlk rolleriniz nerede olursa olsun mükemmel öğrenme deneyimleri olacaktır.

Öz geçmişimi gerçekten nasıl ön plana çıkarabilirim?

İyi bir özgeçmiş oluşturma konusunda sayısız makale var. Bu nedenle başka bir fikir sunacağım: Hedefe yönelik şirketler veya kilit yöneticiler tarafından fark edilen özgeçmişe ek olarak yaratıcı bir şeyler yapın.

Örneğin, reklam metin yazarı AlecBrownstein, web sitelerine trafik çeken akıllı arama ağı reklamları aracılığıyla New York’taki reklamcılık ajanslarındaki kreatif direktörlerini hedef aldı. Bundan, iki teklif aldı. Daha sonra, yaklaşık 1 milyon görüntüleme elde eden ve sonuçları gösteren bir YouTube videosu hazırladı.  Videoya bu linkten ulaşabilirsiniz: https://youtu.be/7FRwCs99DWg Mesele şu ki, ne istediğini biliyordu ve bunun için yaratıcı ve özgün bir şey yaptı.

Dijital olarak yolladığınız öz geçmişlerde ise anlatmaktan çok göstermeye odaklanın. Öz geçmişinizi daha güçlü kılacaktır.

Son düşüncem: Yolculuğunuzu çizmeye başlayın.

Pazarlama ve reklam sektörü hâlâ hızla büyüyor ve talep var. Aklına koyan herkes, dijital bir pazarlamacı ya da analist olarak büyük ve tatmin edici bir kariyere sahip olabilir.

Eleştirel düşünün, bir kariyer planı yapın ve üzerine işlemeye başlayın. Denersen, başarılı olacağından neredeyse eminim.

https://www.clickz.com