Reklamverenler için Affiliate Marketing’in faydaları

“Affiliate marketing” Türkçe adıyla “performans pazarlama” yada satış ortaklığı olarak da kullanılan sistem pek çoğumuz duymuştur. Hatta “internetten para kazanma yolları” diye baktığımızda mutlaka bu sisteme rastlarız. Sistemi bilmeyenler için kısaca tanımlayacak olursak web sitesi sahibi=aracı kurum=reklamveren döngüsü içinde işlemektedir. Web sitesi sahibi bir aracı kuruma sitesini pazarlıyor eğer sisteme dahil edilmeye değer bir site ise aracı kurum bunu onaylıyor. Sisteme dahil oluyorsunuz. Bundan sonra iş aracı kurumun reklamverenlere sistemini pazarlama işlemi oluyor veyahut reklamverenin ürününü veya E-Ticaret sitesini aracı kuruma pazarlaması da olabiliyor. Markaya göre değişiklilik gösteren bir durum.
Bizim genel olarak bildiğiniz veya kulak aşinalığı olduğumuz kısmı döngünün ilk halkası yani web sitesi sahipleridir. Ülkemizde “internetten para kazanma” öbeğinin aranma hacmi aylık 22.000.”internetten para kazanma yolları” hacmi 8.000, “internetten para kazanmak” kelime öbeğinin aranma hacmi ise 6.000. Bu verilere göre bu döngünün ilk halkası yani para kazanma yolu olarak görünen Affiliate marketing sisteminin bu şekilde bilinmesi normal.

Reklamverenler ne kazanıyor?

Affiliate marketing, reklamverenler yani markalar veya E-Ticaret sitelerinin çok tercih ettiği bir sistem. Gittigidiyor, Hepsiburada, Nike, Türk Hava Yolları, Garanti Bankası, Boyner, Trendyol, Çiçeksepeti gibi markalar genelde performans pazarlama sistemi ile reklam kampanyalarını yürütmekte. Peki, bu sistemin faydaları ne ve reklamverenler için sistem nasıl işliyor? Büyük markalar bütçeleri ile reklam konusunda sıkıntı çekmiyor. Orta ölçekli E-Ticaret siteleri ise özellikle yeni başlayanlar marka bilinirliği ve müşteri deneyimi az olduğundan Google veya Facebook’a reklam verse de istediği verimi alamayabiliyor. Bu yüzden bünyesinde birçok web sitesi bulunan   Affiliate marketing ajansları satış ortaklığı veya tık üzerinden sitenizin reklamını alakalı web sitelerinde yayınlıyor.
Reklamverenlerin kazancı ise satış ortaklığı sistemine dahil olmaları durumunda reklam bütçesi ayırmadan reklamını yapan web sitesinin kendisine getirdiği “müşteri” kadar para ödüyor. Yani yine bir döngü ile anlatacak olursak web sitesi reklamınızı yayınlıyor=müşteri reklama tıklıyor ve sitenize geliyor=alışveriş yapıyor=o web sitesinden gelen ve alışveriş yapan müşterinin alışveriş tutarının belli bir oranını ödüyorsunuz. Tık veya gösterim başı ücret yerine kazancınız oranında ödeme yapıyorsunuz. Affiliate marketing sisteminde komisyon oranlarına gelirsek satıştan %15 şu an tercih edilen bir komisyon oranı.
Bu sistemin içine dahil olmakta sandığınız kadar kolay bir durum olmayabiliyor. Affiliate marketing ajansları satış ortaklığı ile çalışmak için baktığı bazı kriterler var. Marka bilinirliği, aylık satış, günlük veya aylık tekil hit gibi kriterlere bakıyor. Siteniz bu kriterleri karşılamıyor ise tık üzerinden çalışmaya yönlendiriliyorsunuz.