2017’de video yaratma, düzenleme ve pazarlama rehberiniz

Akıllı telefon kamerasıyla video çekmek ve YouTube’a yüklemek artık geçmişte kaldı. Dijital pazarlamanın yeni göz bebeği, yani “video pazarlama” daha yüksek müşteri bağlılığı ve markanın akılda kalıcılığını sağlayan ve oldukça tercih edilen bir marka pazarlama ve piyasaya sunma yöntemidir. YouTuberların ve Instagramcıların devrinde yaşıyoruz ve bu kimseler markaların yararlanmak isteyeceği etkileyicilerdir.

Haydi, bazı istatistiklere bakalım. Videolu ve resimli tweetler daha yüksek sayıda retweet alıyorlar.  Syndacast araştırmasından edinilen veriler diyor ki, konu satırında “video” kelimesi yer aldığında maillerin açılma oranı %19 artış gösteriyor. İlginçtir ki, 2017’de Internet trafiğinin %74’ü videolardan meydana gelecektir!

Hal böyle olunca, video yaratıcılarının ve pazarlamacılarının envanterlerinde çok iyi gereçler barındırmaları ve böylece kişisel markalaştırma ve marka yayılımı adına harika videolar ortaya koymaları gerekmektedir.  Bu listede incelemeniz adına 6 video yaratma ve düzenleme gereci ortaya koydum.

  1. Renderforest

Renderforest hem bireysel hem de ticari kullanıma açık ücretsiz bir interaktif online video üretim platformu. Sayısız kaliteli video yaratabilir ve bunları doğrudan Facebook, Twitter, Google+, Pinterest ve Instagram gibi sosyal medya sitelerine gönderebilirsiniz.

Renderforest hem bireylere hem de iş dünyasına uygun. Bireysel kullanıcılar blog animasyonları, fotoğraf ve evlilik slayt gösterileri, eğitim videoları ve video davetiyelerinin de içinde bulunduğu birçok özel çözüme ulaşabilmektedir. Girişimciler için ise iş sunumları, etkinlik davetiyeleri, promosyon videoları, açıklayıcı videolar ve referanslar gibi bir çok kolay ve kullanımlı seçenekler sunar.  Promosyon amaçlı şablonlar, logo animasyonu şablonları, slayt şovları ve benzeri yüzlerce farklılaştırılabilir şablon bulunmakta. Bunlar dışında tamamen ücretsiz bir şekilde kendi yüksek kaliteli resim, müzik ve ses kayıtlarınızı yükleyip düzenleyebilirsiniz.

  1. Nutshell

Sıkıcı slayt yığınlarını havalı animasyonlu sunumlara dönüştürmek ister misiniz? Prezi’nin yaratıcılarının ortaya koyduğu Nutshell isimli iOS uygulaması görsellerinize ruh katacak bir ilaç niteliğindedir. Oldukça basit bir mekanizmaya sahiptir: Üç güzel resim çekin, bunları sıralayın, yazı, görsel ve animasyonlu içerik ekleyin. Yalnızca bu kadar. Bu işlem sonucunda bireysel resimlerinizden oluşan statik görsellere değil, bazı küçük ekstralarıyla birlikte üç farklı sahneye bölünmüş ufak bir filme sahip oluyorsunuz.

Bu üç sahneyi elde etmek için, tek yapmanız gereken 3 farklı kare yakalamak. Sonrasında bunların her birine başlıklar ve animasyonlar eklemelisiniz. Nutshell 3 farklı başlık tipi ve sayısız animasyonlu görsel sunar. Bu görseller arasında şimşek çakması, yıldız kayması, kayan müzik notaları ve açıklanamaz bir nedenden ötürü yığınlarca hareketli patates görseli bulunmakta. Ayrıca bu görselleri sahnenizin istediğiniz bir yerine sürükleyip bırakma özelliğine de sahip oluyorsunuz. Yaratıcı çalışmanızı kaydettikten sonra, bunu istediğiniz sosyal medya kanalında, email olarak veya yazılı olarak paylaşma özgürlüğüne sahip oluyorsunuz.

  1. Videoshop

Eğer video uygulamalarıyla daha yeni yeni haşır neşir oluyorsanız, o zaman Videoshop tam size göre. Videoshop, hiç video düzenleyici kullanmamış kişiler için bir yeni başlayan dostu diyebiliriz. Size video yaratmada yardımcı oluyor ve sadece kalıplara sınırlı olmayan ancak kullanıcıya uygun arayüzü bünyesiyle size bir yardım eli uzatıyor. Videolarınızı sosyal medyada paylaşma seçeneğine de sahip oluyorsunuz.

Videoshop ağır çekim, hızlandırma ve hareket durdurma gibi birçok özellik de sunuyor. Ayrıca size ses efektleri, kendi arşivinden ya da sizin arşivinizden şarkılar ekleme özelliği de veriyor. Bununla birlikte, kliplerinizi istediğiniz gibi ayarlama ve onları ideal uzunluğa göre kırpma imkanına sahip oluyorsunuz. Bu video düzenleyicide gelişmiş video düzenleme seçenekleri olmasa da, size ekstra düzenleme esnekliği sunmakta. Bu da size zaman ve çaba ortaya koyduktan sonra büyüleyici videolar oluşturabilme şansı tanır. Videonuzu düzenlerken filtrelerden yararlanabilir veya onu olduğu haliyle bırakabilirsiniz. Ayrıca bazı basit yazı seçeneklerine de sahip oluyorsunuz.

  1. Prezi

Prezi sunum kelimesinin (presentation) kısaltılmış halidir ve videolarınıza dinamizm ve ilgi çekicilik katan bir görsel hikâye anlatma yazılımıdır. Bu araç size fikirlerinizi harita gibi şematik görünüşteki sunumlar aracılığıyla iletmenizi sağlar ve konular arasında gerekli detaylara odaklanarak kolay geçiş sağlar. Bu konuşma tarzındaki sunum biçimi bir firma olarak sizin anlatmak istediğiniz her şeyi satış gücünüzün etkili olarak aktarmasını sağlar. JavaScript üzerinden çalışan Prezi, bir HTML 5 uygulamasıdır ve 75 milyondan fazla kullanıcıyı barındırır. Uzman olarak kullanması zor da olsa, size ilham verecek bir çok güzel örneği de sizlere sunar.

  1. YouTube Editor

YouTube’dan haberi olmayan hemen hemen hiçbir web kullanıcısı yoktur, ancak bu sitenin aynı zamanda YouTube Editor programını ücretsiz olarak sunduğunu da biliyor musunuz? Bu düzenleyici, videolarınızı yalnızca barındırmaz veya onların akışını sağlamaz, tam olarak YouTube bünyesinde çok başarılı düzenleme imkânları sunar. Otomatik olarak kliplerinizi yükleyebilir, bu klipleri bir araya getirmek için düzenleyiciyi kullanabilir ve böylelikle yeni videolar oluşturup bunları YouTube’da tek bir düğmeye basarak paylaşabilirsiniz.  Ayrıca videolarınızı arama motorları için daha iyi optimize etmek adına ek notlar ve açıklamalar da koyabilirsiniz.  YouTube Editor birden fazla videoyu bir araya getirme, klipleri kesme, izinli parçalardan oluşan bir kütüphaneden müzik ekleme ve özel efektler ekleme gibi birçok araç gereci de barındırır.

  1. Camtasia

Camtasia genellikle video ile anlatım veya sunum yapmak için kullanılabilecek bir ekran kayıt programı veya Microsoft Powerpoint ile çalışan bir doğrudan kaydetme eklentisidir. Bu yazılım kiti size ekranın kaydedilecek bölümünü seçme ve aynı anda ses veya multimedya kaydı yapma özelliği de sunar. Sesler Camtasia Studio ile uyumlu olmak kaydıyla başka kaynaklardan da eklenebilir.

Camtasia ile yapmanız gereken tek şey, daha önce yapmadıysanız bile, içeriğinizi ekranınızdan veya kameranızdan eklemek ve böylelikle harika görünen bir video oluşturmaktır. İçeriğinizi ekledikten sonra videolarınızı sürükle bırak düzenleme özelliği sunan düzenleyici içerisinde, profesyonel kalitede başlıklar, animasyonlar, müzikler, geçişler ve daha bir sürü özellik ile düzenleyebilirsiniz. Bu yazılım eğitim alanındaki veya multimedya geliştirici pazarındaki bireylere uyar ve Camtasia’nın şöhreti onu ekran kaydetme dünyasında lider haline getirmiştir.

Video pazarlamacılığı nasıl yapılmalı?

Bu araçları kullanarak video oluşturmak bir adımdır, ancak bu videoları maksimum izleyiciye ulaştırmak için desteklemek ise bambaşka bir iştir. Haydi, 2017’ye dair birtakım öngörülen pazar trendlerini görelim.

Magnifyre tarafından ortaya konan bir araştırma gösteriyor ki, videolar insanların %90’ının satın alma kararlarına yardımcı oluyor ve 2016’da yükselişe geçen 360 derece video formatıyla birlikte ortalama video görüntüleme deneyimi de oldukça çıta atlamıştır.

Think with Google’a göre 18-34 yaş aralığındaki izleyici kitlesi şu anki aktivitesini en sevdikleri YouTube yıldızlarının yükledikleri videoları izlemeye meyillidir.

2016’da Facebook medya firmalarına 50 milyon dolar ödemiş ve kendi platformunda canlı videolar üretmelerini istemiştir. Bunu Snapchat’in öngörülen 1 milyar dolarlık cirosuyla birleştirin ve geçici içerik ve canlı yayıncılığın yükselen potansiyelini göreceksiniz.

Bu üç pazarlama trendine dayanarak, birtakım video pazarlamacılığı stratejileri paylaşacağım. Etkileyici bir kişilik de olsanız, bir marka için de çalışsanız bunlar size yardımcı olacaktır. Video pazarlamacılığı istatistiklerine dair detaylı bilgilendirme için Alfred Lua’nın makalesini okuyun.

  1. Canlı olun!

Milyonlarca aktif kullanıcısı olduğu düşünüldüğünde Facebook LIVE seçeneği ile etki yaratmak için sağlam bir platform. Online konferanslar, buluşmalar, eğlenceli aktiviteler, ödül törenleri veya uygun zamanlarda takipçilerle buluşmalar yapılabilecek etkinliklere örnektir. Birçok stand-up komedyeni ve gösterici Facebook Live’ı yeni skeçleri, sponsorlukları, hediyeleri ve fragmanları yaymakta kullanıyor.

  1. Sosyal medya klanı

Sosyal medyada takipçi kitlesi oluşturmakta zorlanıyor musunuz? Tavsiyemi dinleyin ve YouTube’da 11 milyondan fazla takipçisi olan Lilly Singh, yani iiSuperwomanii isimli şahsı takip edin. Sosyal medyadaki aktif duruşu sayesinde yüklediği herhangi bir video birkaç saat içerisinde milyonlarca izlenmeye ulaşıyor.  Derinine bir araştırma yapın, göreceksiniz ki onun sosyal medya takipçileri videolarını viral hale getiriyor.  “Unicorn”lardan (tek boynuzlu at) oluşan dünya çapında belirli toplulukları var ve bu topluluklar, Lilly’nin yayınladığı videoları paylaşıp onlarla etkileşime geçiyor. Video pazarlamacılığında başarı elde etmenin sırrı sadık bir takipçi kitlesidir.

  1. İnteraktif incelemeler

İnteraktif videolar oluşturmak için 360-derece teknolojisini kullanın. 360-derece videolar izleyiciye çekilen alanda bulunma ve olanları görme aracılığıyla gerçek zamanlı bir deneyim sunar. CNN’in Trump’ın yemin töreninde paylaştığı gigapixellik görselde herkesin suratına inanılmaz bir netlikle zoom yapabiliyorsunuz!  Böyle bir resim kalitesi ve interaktif video teknolojisi ürün tanıtımlarının da değerini artıracaktır.

  1. Video mailleri

Başta bahsettiğim üzere, mailler konu satırında video kelimesi geçince %19 oranında bir artışla açılma imkânı buluyor. Haydi, bunu biraz daha ileri taşıyalım. Mail bültenlerinde sıkıcı yazılar yollamaktan vazgeçin. Bunun yerine bir video kaydedin ve bunu bülten ile birlikte yollayın. Yolladığınız bültenin tutma oranı inanılmaz bir derecede artacak.

Kaynak: business2community.com