2017’nin ilk yarısında yayımlanmış en iyi 12 reklam kampanyası

Daha dün gibi gelişini kutladığımız 2017 yılını bir çırpıda yarıladık. Bu geçen 6 aylık sürede ajanslar birbirinden güzel işler üretti ve üretmeye devam ediyor. Önümüzdeki 6 ay içerisinde nasıl işler göreceğimizi düşünmeden önce yılın ilk 6 ayı boyunca üretilen en sevdiğim reklam kampanyalarından bazılarına geri dönüp bakalım. 2017’nin ilk 6 ayında yapılmış en zekice, güzel, ilginç ve eğlenceli TV, video, baskı, açık hava ve dijital reklamlardan bazılarını aşağıda sıraladım.

1) Açık hava ve baskı

State Street Global Advisors, “Fearless Girl”

Ajans: McCann New York

Yılın en çarpıcı işlerinden biri olan McCann’ın Wall Street’deki heykeli bir gecede büyük bir etki yarattı. Kadının iş dünyasındaki gücünü simgeleyen ve cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek isteyen bu heykel 8 Mart günü Wall Street meydanında yer alan boğa heykelinin tam karşısına yerleştirildi. Konumu ile mesajı tam da yerine göndermiş diyebiliriz.

Heinz, “PasstheHeinz”
Ajans: David Miami

Heinz,Mad Men dizisinde Don Draper’ın “PassTheHeinz” sahnesinden sonra nihayet ketçapsız reklam kampanyasını onayladı. Kurgudan gerçeğe geçiş için küçük ama tatlı bir adım olan bureklam kampanyası basılı ve açık hava reklamları olarak New York sokaklarını donattı.

    

 

Delta, “TheDating Wall”
Ajans: Wieden + Kennedy New York

Tinder’la ortaklık kuran Delta, dokuz farklı turistik bölgeyiBrooklyn’deki bir duvara yerleştirdi ve New York City’dekiTinder kullanıcılarına profilleri için fotoğraf çekme şansı sağladı. Bu eğlenceli duvar Andrew Rae’nin harika illüstrasyonlarıyla zenginleştirildi.

Nike, “Breaking 2”
Agency: Wieden + Kennedy Portland

Nike,2 saatlik maraton bariyerini kırmak için yaptığı bu reklam kampanyasında dünya rekorunu kırmanın yanı sıra insan potansiyelinin sınırını test ederek markanın yaratmak istediği algıyı da desteklemiş oldu. 2 saat 25 saniye ile EliudKipchoge dünya rekorunu kırmasına rağmen 2 saatlik bariyer aşılamadı.

2)Televizyon ve video

BurgerKing, “Google Home of theWhopper” Ajans: David Miami

BurgerKing 2017’nin ilk yarısını güçlü reklam kampanyalarıyla tamamladı. Bunlardan en kurnazcası olan “Google Home of theWhooper” kampanyası ABD’nin en yüksek reytingli programlarının arasında yayına girerek büyük yankı uyandırdı. Google Home’a seslenen bu 15 saniyelik reklamda Google Home’a sahip olan izleyicilerin evlerinde Wikipedia’nın Whooper maddesi birden okunmaya başladı ve 15 saniyelik bir reklama sığmayacak içerik oluşturmuş oldular.

The New York Times, “TheTruth Is Hard toFind”
Ajans: Droga5

Times gazetesi yaşanan siyasi olaylara dikkat çekmek ve gazeteciliğin ortaya çıkardığı gerçeğe değer verilmesi için, 2017 yılının ilk yarısında “TheTruth Is Hard toFind” kampanyasını yayımladı.

 

TheAtlantic, “Am I Typecast?”
Ajans: Wieden + Kennedy, New York

TheAtlantic gazetesi ise David Shane’in yönettiği, Micheal K. Williams’ın ise kendini oynadığı bir reklam ile karşımıza çıkıyor. Bu reklamda,Williams kariyeri süresince canlandırdığı karakterlerle typecasting( fizikselözelliklerinden dolayı hep birbirine yakın rollerde oynamak) üzerine tartışıyor.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=170&v=STkh15nZ1uA

84 Lumber, “TheJourney” Ajans: Brunner

Bu yılki SuperBowl’un en iyi reklamlarından biri olan “TheJourney”, göçle ilgili kışkırtıcı ve başarılı bir iş. Amerikan inşaat şirketi olan 84 Lumber çalışanları Trump’ın Meksika ile Amerika arasına yaptırmak istediği sınır duvarına bir kapı inşaa ediyor ve Meksikalı bir ailenin ordan geçmesini sağlıyor.

Samsung, “Ostrich”
Ajans: LeoBurnett

Herkesin bildiği gibi VR’ı normal bir reklam filminde anlatmak zor fakat Samsung bu sorunu çok akıllıca bir şekilde çözmüş gibi görünüyor. Devekuşunun Vrsimilasyonu ile uçmayı öğrenmesini konu alan bu reklam filmini izlemeye doyamayacaksınız.

 

Apple, “Earth (Shot on iPhone)”

Apple’ın uzun süredir global olarak yürüttüğü ve ülkemizde de yaptığı “iPhone ile çekildi” reklam kampanyasını duymuşsunuzdur. Bu kampanyanın devamı olan reklam filmi ABD Başkanı Trump’ın Amerika’yı Paris İklim anlaşmasından çekmesini protesto ediyor diyebiliriz. Carl Sagan’ın “Pale Blue Dot” kitabından bir bölümü iPhone ile çekilmiş doğa videolarıyla birleştiren bu reklam filmi biraz olsa da yüzümüzü güldürüyor değil mi?

JoseCuervo “LastDays” Ajans: CP+B

Kıyamet gününü konu alan bu reklam filmi Elvis Presley’nin” It’sNoworNever” şarkısıyla bizlere geç olmadan hayatımızı dolu dolu yaşamamız gerektiğini söylüyor.Biz hayatın tadını çıkarırken yanında JoseCuervo olursa da fena olmaz tabi.

3)Dijital ve Sosyal Medya

Wendy’s, “#NuggsForCarter” and “TwitterBeef” Ajans: VML

Lise öğrencisi Carter Wilkerson’ınWendys’e attığı bir tweet ile başlayan ve Wendys’in verdiği zekice cevapla viral bir kampanyaya dönüşen bu tweet şu zamana kadar Twitter’da en yüksek RT alan tweet olma ünvanını kazandı. Wendy’s keşke biraz daha insaflı olsaydı demekten alıkoyamıyor insan kendini.